RECEPT
Kivijev liker prija v hladnih dneh (recept)
Odlično sadje za zimo, polno vitaminov in prijetnega, rahlo kiselkastega okusa, popestri tudi sladice.
Odpri galerijo
Primerno zrel kivi je najboljši svež, lahko ga olupimo in narežemo na kolobarje ali prerežemo na pol in meso iz olupka izdolbemo z žličko. Na tanko ali na koščke narezan se odlično poda v sadne solate, v bolj drznih kombinacijah pa ga ponudimo kot spremstvo k narezku, v ustih se bo stopil zlasti skupaj s pršutom.
Zmešamo ga v zeleno ali pisano zelenjavno solato, z njim obložimo skutno pito ali druge kolače, uporabimo ga kot dodatek k palačinkam. Imenitno dopolni okus zelenjavnega smutija, saj mu bo dal ravno pravšnjo sladkobo in svežino, če imamo sadežev veliko, pa lahko skuhamo celo odlično marmelado.
Za 4 osebe:
10 zrelih kivijev
1 limeta
1 pomaranča
3 dl vodke
3 skodelice sladkorja
1 l vode
Vodo zavremo in v njej raztopimo sladkor. Kivije olupimo in narežemo na koščke, limeto in pomarančo operemo in narežemo na rezine. Narezano sadje stresemo v steklen kozarec in dolijemo vodo in vodko. Zapremo in postavimo v hladen in temen prostor. Pustimo stati en mesec, pri čemer kozarec vsak dan pretresemo. Po enem mesecu ga odpremo, tekočino precedimo in nalijemo v čisto stekleničko. Še naprej hranimo v hladnem in temnem prostoru.
10 zrelih kivijev
1 limeta
1 pomaranča
3 dl vodke
3 skodelice sladkorja
1 l vode
Vodo zavremo in v njej raztopimo sladkor. Kivije olupimo in narežemo na koščke, limeto in pomarančo operemo in narežemo na rezine. Narezano sadje stresemo v steklen kozarec in dolijemo vodo in vodko. Zapremo in postavimo v hladen in temen prostor. Pustimo stati en mesec, pri čemer kozarec vsak dan pretresemo. Po enem mesecu ga odpremo, tekočino precedimo in nalijemo v čisto stekleničko. Še naprej hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Zmešamo ga v zeleno ali pisano zelenjavno solato, z njim obložimo skutno pito ali druge kolače, uporabimo ga kot dodatek k palačinkam. Imenitno dopolni okus zelenjavnega smutija, saj mu bo dal ravno pravšnjo sladkobo in svežino, če imamo sadežev veliko, pa lahko skuhamo celo odlično marmelado.