RECEPT
Klapavice s širokimi rezanci
Sveže školjke morajo biti zaprte, med kuhanjem se morajo odpreti.
Odpri galerijo
Marsikdo se boji priprave školjk, a je v resnici zelo preprosta. Žive klapavice imajo večinoma trdno zaprte ali rahlo razprte lupine, ki se morajo ob dotiku zapreti; če se razprte lupine niti ob močnejšem dotiku ne zaprejo, školjke niso uporabne in jih zavržemo.
Prav tako tiste, ki ostanejo zaprte po kuhanju. Pred pripravo jih očistimo, speremo z vodo, da odstranimo pesek, lupino, če je treba, ostrgamo. Navadno jih pripravljamo v najrazličnejših omakah, belih ali rdečih, ki se lepo ujamejo s testeninami, če kaj omake ostane, pa jo do konca pospravimo s kruhom.
Prav tako tiste, ki ostanejo zaprte po kuhanju. Pred pripravo jih očistimo, speremo z vodo, da odstranimo pesek, lupino, če je treba, ostrgamo. Navadno jih pripravljamo v najrazličnejših omakah, belih ali rdečih, ki se lepo ujamejo s testeninami, če kaj omake ostane, pa jo do konca pospravimo s kruhom.