Klavdija Mlinar: priložnostno pecivo (FOTO)
Tisti, ki so že poskusili njene piškote, so navdušeni.
Odpri galerijo
Klavdija Mlinar je Kranjčanka, ki zelo rada peče slaščice. Tisti, ki so že poskusili njene piškote, so navdušeni. Zato smo jo prosili, naj za Okuse zapiše enega od svojih najljubših receptov za pecivo. Poslala nam je recept za priložnostno pecivo. Sestavine imamo verjetno doma in v kratkem času je to sočno pecivo, ki je čudovita mešanica med jogurtovim pecivom, pijano nevesto in čokoladno rezino, že na mizi.
Za biskvit jogurt, rumenjaka in olje s kuhalnico zmešamo skupaj, nato dodamo na kocke narezano sadje (jabolka, hruške, breskve), ki jih prej malo pokuhamo in ohladimo. Če uporabimo banane ali kompot, sadja ni treba kuhati.
S kuhalnico nato vmešamo sladkor, vanilijev sladkor, moko s pecilnim praškom ter po želji še mlete mandlje ali druge oreščke.
Iz beljakov naredimo sneg in ga s kuhalnico previdno zamešamo v pripravljeno maso. Testo vlijemo v pekač 20 x 30 cm in pečemo približno 20 min na 200 stopinjah Celzija.
Medtem skuhamo puding po navodilu na vrečki. Sladkamo lahko pol manj, torej dodamo žlico ali dve sladkorja. Ko je puding kuhan, ga nekajkrat premešamo, še bolje pa je, da ga prekrijemo (na dotik) z živilsko folijo.
Pečen biskvit nekoliko ohladimo. Prelijemo ga s pudingom. Vse skupaj ohladimo v hladilniku (to traja kako uro), nato pa prelijemo z jedilno čokolado, ki smo jo stopili nad soparo ali v mikrovalovni pečici in ji dodali olje.
Vse skupaj znova ohladimo v hladilniku, narežemo na rezine in postrežemo. Preprosto (in) imenitno!
S kuhalnico nato vmešamo sladkor, vanilijev sladkor, moko s pecilnim praškom ter po želji še mlete mandlje ali druge oreščke.
Iz beljakov naredimo sneg in ga s kuhalnico previdno zamešamo v pripravljeno maso. Testo vlijemo v pekač 20 x 30 cm in pečemo približno 20 min na 200 stopinjah Celzija.
Medtem skuhamo puding po navodilu na vrečki. Sladkamo lahko pol manj, torej dodamo žlico ali dve sladkorja. Ko je puding kuhan, ga nekajkrat premešamo, še bolje pa je, da ga prekrijemo (na dotik) z živilsko folijo.
Pečen biskvit nekoliko ohladimo. Prelijemo ga s pudingom. Vse skupaj ohladimo v hladilniku (to traja kako uro), nato pa prelijemo z jedilno čokolado, ki smo jo stopili nad soparo ali v mikrovalovni pečici in ji dodali olje.
Vse skupaj znova ohladimo v hladilniku, narežemo na rezine in postrežemo. Preprosto (in) imenitno!
Za pekač 20 x 30 cm:
Biskvit:
1 navadni jogurt (180 g)
1 jogurtov lonček moke
1 jogurtov lonček sladkorja
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
1,5 jogurtovega lončka sadja (banane, jabolka, hruške ali breskve, ene vrste ali mešano, narezano na koščke)
0,5 jogurtovega lončka olja
po želji še 0,5 jogurtovega lončka mletih mandljev ali orehov ali maka
Pudingov preliv:
vrečka vaniljevega pudinga (prah)
0,5 l mleka
sladkor (žlica ali dve)
Čokoladni obliv:
150 g jedilne čokolade
45 g olja
Biskvit:
1 navadni jogurt (180 g)
1 jogurtov lonček moke
1 jogurtov lonček sladkorja
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
1,5 jogurtovega lončka sadja (banane, jabolka, hruške ali breskve, ene vrste ali mešano, narezano na koščke)
0,5 jogurtovega lončka olja
po želji še 0,5 jogurtovega lončka mletih mandljev ali orehov ali maka
Pudingov preliv:
vrečka vaniljevega pudinga (prah)
0,5 l mleka
sladkor (žlica ali dve)
Čokoladni obliv:
150 g jedilne čokolade
45 g olja
K pecivu najpogosteje postrežemo sadni sok, če želimo vinsko spremljavo, pa sommelirka Mira Šemić priporoča sladko peneče se vino.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
09:00
Jesensko branje