Koktajl aperol spritz
Aperol je italijanska alkoholna pijača grenkega okusa, ki nekoliko spominja na bolj znani kampari. Značilno aromo mu dajeta encijan in kinin. Iz aperola pripravimo preprost koktajl, znan kot aperol spritz. Osnovne sestavine so poleg aperola še penina ali lahko italijansko vino prosecco ter sodavica.
Ker slednja ni več priljubljena kot pred desetletji, jo zamenjamo z gazirano mineralno vodo, namesto prosecca pa uporabimo katero koli penino. Obvezna sestavina je še pomaranča, poseben okus pa pijači dajo zelene olive. Za pijačo ne potrebujemo posebnih koktajl kozarcev, saj jo postrežemo kar v tistih za vino.
Za 4 osebe:
4 dl penine
3 dl aperola
2 dl gazirane mineralne vode
1 pomaranča iz ekološke pridelave
4 zelene olive (po želji)
1 skleda ledu
Pomarančo dobro operemo in osušimo ter narežemo na pol centimetra debele rezine. Kozarce do dobre polovice napolnimo s kockami ledu. Prilijemo penino, aperol in gazirano mineralno vodo. Dodamo rezine pomaranče in po želji še v vsak kozarec po eno olivo, ki lepo zaokroži sladko-grenki okus pijače. Srkamo počasi, lahko po slamici, zraven slanih prigrizkov.