RECEPT
Kolač s kofeinom
Hitro pripravljena sladica s prijetnim okusom se bo prilegla kot mala popoldanska malica, postrežemo jo s čajem ali kozarcem belega vina.
Odpri galerijo
Kavo večinoma uživamo kot napitek, a je uporabna tudi za obogatitev sladic, ki s tem dobijo zanimiv grenkast okus. Če je seveda ne sladkamo. Včasih so jo zalili z vročim mlekom in vanjo namakali kruh, kar je bilo dovolj za krepak zajtrk.
Z dodatkom kave pripravimo testo za kolač ali torto, lahko jo dodamo že pri pripravi testa, lahko pa suhi biskvit naknadno prepojimo z aromatičnim črnim napitkom. Kavo sladkamo ali ne, odvisno, koliko smo sladkosnedi. K bolj grenkemu pecivu se bo prilegel kozarec vina, k slajšemu skodelica čaja ali mleka. Če kava ni premočna, lahko košček pojedo tudi otroci.
Za 4 osebe:
200 g moke
100 g sladkorja
75 g masla
1 dl črne nesladkane kave
2 jajci
1 zavitek pecilnega praška
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 rebra jedilne čokolade
1 limona
Moko zmešamo s pecilnim praškom in naribano limonino lupino. Jajci penasto umešamo z zmehčanim maslom, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo naribano čokolado, kavo in še enkrat premešamo z mešalnikom. Dodamo moko in temeljito zmešamo s kuhalnico, da dobimo gladko zmes. Enakomerno razporedimo po namaščenem in pomokanem pekaču (lahko pa ga obložimo s papirjem za peko). Pečemo dobre pol ure pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Postrežemo ohlajeno.
200 g moke
100 g sladkorja
75 g masla
1 dl črne nesladkane kave
2 jajci
1 zavitek pecilnega praška
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 rebra jedilne čokolade
1 limona
Moko zmešamo s pecilnim praškom in naribano limonino lupino. Jajci penasto umešamo z zmehčanim maslom, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo naribano čokolado, kavo in še enkrat premešamo z mešalnikom. Dodamo moko in temeljito zmešamo s kuhalnico, da dobimo gladko zmes. Enakomerno razporedimo po namaščenem in pomokanem pekaču (lahko pa ga obložimo s papirjem za peko). Pečemo dobre pol ure pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Postrežemo ohlajeno.
Z dodatkom kave pripravimo testo za kolač ali torto, lahko jo dodamo že pri pripravi testa, lahko pa suhi biskvit naknadno prepojimo z aromatičnim črnim napitkom. Kavo sladkamo ali ne, odvisno, koliko smo sladkosnedi. K bolj grenkemu pecivu se bo prilegel kozarec vina, k slajšemu skodelica čaja ali mleka. Če kava ni premočna, lahko košček pojedo tudi otroci.