Koliko časa se kuhana jajca ne pokvarijo
Velikonočni prazniki so tu, jajca pa že lepo okrašena. Če ste med tistimi, ki so skuhali in pobarvali kakšno jajce več, vas verjetno zanima, kako dolgo so še primerna za uživanje. Na spletu je izbrskati več metod, kako preveriti, ali je kuhano jajce še dobro. Nekateri se zanašajo na vonj: če imajo jajca neobičajen vonj, običajno po žveplu, jih takoj zavrzite.
Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je konkretnejša: trdo kuhana jajca, pa naj bodo olupljena ali ne, porabite v največ enem tednu po kuhanju (olupljena pa kakšen dan prej). Kaj pa shranjevanje? Definitivno v hladilniku. Če ste jih kuhali ob različnih dneh, si datum kuhanja označite na embalaži, v katerih hranite kuhana jajca (ali na sami lupini).
Na slovenski spletni strani vemkajjem.si so še nekoliko strožji: priporočajo, da jih pojeste v največ petih dneh po kuhanju.
Vse zgoraj zapisano velja za trdo kuhana jajca. Če ste ljubitelj mehko kuhanih, jih v hladilniku lahko hranite največ dva dneva.