Pečena, kuhana in umešana jajca so pogosto na jedilniku. A ker tako kot z nobenim drugim živilom z njimi ni dobro pretiravati, se postavlja vprašanje, koliko na teden bi jih smeli pojesti.
Ne več kot tri
Odgovor ponuja nemški prehranski strokovnjak iz otroške bolnišnice v Münchnu Berthold Koletzko: »V enem jajcu je približno 186 miligramov holesterola, ki na količino krvne maščobe sicer nima tolikšnega vpliva, kot se je nekdaj domnevalo. Vendar tudi z jajci ne bi smeli pretiravati. Priporočena količina znaša približno tri kokošja na teden.«
Drugo mnenje
S Koletzkom se strinja tiskovna predstavnica nemškega nutricionističnega društva Antje Gahl: »Naše priporočilo se glasi tri jajca na teden. Pri tem je treba upoštevati dejstvo, da so ta pogosto sestavina peciv, testenin, omak in drugih jedi. Res je težko določiti, koliko jih zaužijemo z njimi, in nič ne bo narobe, če boste količino kdaj prekoračili, a načeloma je dobro ostati v priporočenih okvirih, zlasti to velja za tiste, ki imajo povišan holesterol ali druge težave s srcem in ožiljem. Zdravi posamezniki jih ob uravnoteženi hrani lahko uživajo več, a ne več kot pet.«
Veliko pozitivnih učinkov
Jajca niso bogata le s holesterolom, temveč tudi z beljakovinami, vitaminom A, ki je dober za kožo in oči, lecitinom, ki je hrana za možgane in živčni sistem, ter z vitaminom D, ki med drugim varuje zdravje možganov, saj je več raziskav odkrilo povezavo med pomanjkanjem vitamina D in pešanjem spomina.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: