Čemaž, špinača in mlade koprive v okusni in zdravi zeleni juhi
Ko na plano pokukajo prve spomladanske rastline, naj bo v gozdu ali na vrtu, jih je dobro kar najbolje izkoristiti, svetuje portal 24sata.hr.
Regrat, čemaž, mlade koprive in prvi liski špinače prinašajo pravo osvežitev po dolgi zimi in zanjo značilnih težjih jedeh.
Eden od načinov, kako darove narave uporabiti, je priprava zelene juhe. V njej so dobrodošle sveže spomladanske rastline, ki ne zagotavljajo le nežnega okusa, temveč tudi visok odmerek vitaminov in mineralov.
Recept za zeleno spomladansko juho
Sestavine za pet oseb:
- liter piščančje jušne osnove
- 250 gramov kuhanega riža
- 250 gramov kuhanega belega piščančjega mesa
- 100 gramov špinače
- 100 gramov mladih kopriv
- 100 gramov čemaža
- štirje stroki česna
- malo sesekljanega peteršilja
- malo naribanega ingverja
- štiri žlice olivnega olja
- po želji malo japaleno paprike
- sol po okusu
Priprava;
- V jušni osnovi skuhajte riž.
- Operite čemaž, špinačo in koprive ter jih z malo jušne osnove, ingverjem, česnom, peteršiljem, oljem in papriko zmeljite v sesekljalniku.
- Zeleno zmes dodajte juhi z rižem, dodajte še narezano piščančje meso in segrejte do vretja.
- Postrezite s sokom limonine, po želji juho okrasite z lističi peteršilja.
- Za bogatejši okus lahko oddate žlico kisle smetane in si privoščite krožnik odlične vitaminske juhe, saj zaradi kratkega kuhanja zelenjava ohrani večino hranljivih snovi.