KORISTNE
Koprive so veliko več kot nadležen plevel
Iz njih lahko pripravite okusne, zdrave in s hranljivimi snovmi bogate jedi.
Odpri galerijo
Kmalu po tem, ko se po dolgi zimi prebudi narava, iz tal pokukajo koprive. Za mnoge zgolj nadležen plevel, ki ga je težko izkoreniniti, a v resnici gre za rastlino z bogato prehransko vrednostjo, ki je spomladi, ko telesu primanjkuje vitaminov ter mineralov, odlično dopolnilo jedilnikov.
Skuhate ga tako, da zavrete liter vode in vanjo potopite šopek mladih kopriv. Pokrito pustite deset minut in nato precedite. Čaj je odličen tudi za premagovanje spomladanske utrujenosti ter zdravi vnetja v ustih, kot so afte.
Za uživanje so primerne mlade koprive, ki rastejo na neobljudenih področji, stran od prometnih poti. Poleg čaja pa lahko iz njih pripravite tudi druge spomladanske jedi, denimo odlično koprivno juho.
Krompir olupite, narežite in skuhajte. Pred koncem kuhanja mu dodajte koprive in kuhajte še približno dve minuti. S paličnim mešalnikom ali v sekljalniku krompir in koprive spremenite v kremo juho ter jo začinite z olivnim oljem, s soljo in poprom po okusu.
Naj ne vrejo predolgo
Ne glede na to, kaj boste iz njih pripravili, listkov kopriv ne smete kuhati dolgo, vrejo naj največ dve minuti, saj tako ohranijo večino hranljivih snovi, ki pozitivno vplivajo na telo. Vode, v kateri so se kuhali, ne zlijte v odtok, saj bi tako zavrgli mnogo koristnih rudninskih snovi. Koprive in pripravki iz njih namreč izboljšujejo delovanje prebavil, spodbujajo razstrupljanje telesa, čistijo kri in ledvice, pozitivno vplivajo na ščitnico, uravnavajo krvni sladkor, zdravijo vnetja sečil, delujejo kot diuretik, telesu dovajajo vitamina C in A ter minerale kalcij, kalij, železo, fosfor ter druge.Čaj iz kopriv
Čaj iz koprive se uporablja za zdravljenje bolezni jeter in žolča, pri premagovanju nespečnosti, želodčnih krčev, čira in bolezni pljuč.Skuhate ga tako, da zavrete liter vode in vanjo potopite šopek mladih kopriv. Pokrito pustite deset minut in nato precedite. Čaj je odličen tudi za premagovanje spomladanske utrujenosti ter zdravi vnetja v ustih, kot so afte.
Za uživanje so primerne mlade koprive, ki rastejo na neobljudenih področji, stran od prometnih poti. Poleg čaja pa lahko iz njih pripravite tudi druge spomladanske jedi, denimo odlično koprivno juho.
Koprivna juha
- 300 gramov kopriv
- pet srednje velikih krompirjev
- nekaj kapljic olivnega olja
- sol in poper po okusu
Krompir olupite, narežite in skuhajte. Pred koncem kuhanja mu dodajte koprive in kuhajte še približno dve minuti. S paličnim mešalnikom ali v sekljalniku krompir in koprive spremenite v kremo juho ter jo začinite z olivnim oljem, s soljo in poprom po okusu.