RECEPT
Korenčkova juha
Zelenjavna juha ni le izjemno okusna, je tudi izhod v sili, ko nimamo časa, da bi skuhali mesno.
Odpri galerijo
Zelenjavna juha, bodisi bistra bodisi kremna, bo prijetno pogrela. Če v hladilniku nimamo raznolike zelenjave, imamo vedno kaj korenja, kilogam bo že dovolj za manjše omizje. Potrebujemo še nekaj začimb in največ pol ure za pripravo.
Kremne juhe, ki so povsem gladke in enakomerne barve, je najbolje postreči kar v krožniku ali jušni skodelici, da jih lahko potem še okrasimo, na primer z vejico peteršilja ali drugega zelišča, v našem primeru smo jo potresli z malo posušenega čilija, ki se lepo poda na korenje, za okus pa vmešamo še malo kisle smetane.
Kremne juhe, ki so povsem gladke in enakomerne barve, je najbolje postreči kar v krožniku ali jušni skodelici, da jih lahko potem še okrasimo, na primer z vejico peteršilja ali drugega zelišča, v našem primeru smo jo potresli z malo posušenega čilija, ki se lepo poda na korenje, za okus pa vmešamo še malo kisle smetane.
Za 4 osebe:
1 kg korenja
1 strok česna
1 čebula
maslo
4 zvezdasti janeži
sol, poper, lovorjev list
timijan, kurkuma, kisla smetana
Korenje, česen in čebulo očistimo in olupimo. Česen in čebulo drobno nasekljamo in rahlo prepražimo na maslu. Začinimo s timijanom in lovorovim listom ter zvezdastim janežem ter pražimo približno pet minut. Dodamo narezano korenje in ščepec kurkume in zalijemo z vodo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo vreti 15-20 minut. Odstranimo lovor in janež, solimo in popramo ter zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremasto juho. Nalijemo v jušne skodelice, vmešamo po žličko kisle smetane in potresemo s čilijem.
1 kg korenja
1 strok česna
1 čebula
maslo
4 zvezdasti janeži
sol, poper, lovorjev list
timijan, kurkuma, kisla smetana
Korenje, česen in čebulo očistimo in olupimo. Česen in čebulo drobno nasekljamo in rahlo prepražimo na maslu. Začinimo s timijanom in lovorovim listom ter zvezdastim janežem ter pražimo približno pet minut. Dodamo narezano korenje in ščepec kurkume in zalijemo z vodo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo vreti 15-20 minut. Odstranimo lovor in janež, solimo in popramo ter zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremasto juho. Nalijemo v jušne skodelice, vmešamo po žličko kisle smetane in potresemo s čilijem.