Kosilo za vegane in vsejede: cvetača z zelenjavo
Imenitna veganska jed, ki jo lahko mirno postrežemo tudi vsejedim.
Odpri galerijo
Tokrat za navdih ponujamo kosilo, ki nastane tako, da iz hladilnika oziroma shrambe poberemo zelenjavo, ki jo imamo na razpolago; obrok je sestavljen iz omake in priloge.
Riž za spremembo zamenjamo s cvetačo, omako pa pripravimo iz poljubne zelenjave, mi smo dodali še gobe. Seveda ne bo nič narobe, če bo omaka mesna, lahko celo bolonjska kot za špagete. Jed na koncu potresemo z najljubšimi semeni ali naribanim parmezanom.
Za 4 osebe:
1 srednja glava cvetače
1 manjše kitajsko zelje
0,5 kg šampinjonov
1 večja čebula
3 stroki česna
1 skodelica semen po izbiri
olje, sol, poper
mešanica suhih zelišč za juho
Cvetačo, zelje, čebulo, česen in gobe očistimo in operemo. Cvetači odstranimo liste in kocen ter jo grobo naribamo. Gobe in kitajsko zelje narežemo na lističe, čebulo in česen sesekljamo. Na olju svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo gobe, solimo in popramo in jih na visoki temperaturi med mešanjem pečemo oziroma dušimo dobrih pet minut. Pretresemo v skledo in v isti kozici na največjem ognju pražimo kitajsko zelje, dokler ne oveni. Dodamo gobe, začinimo z zelišči in zmešamo ter dušimo še pet minut. Medtem v veliki ponvi segrejemo nekaj kapljic olja in nanj stresemo naribano cvetačo. Solimo in med mešanjem pražimo približno deset minut. Cvetačo in gobe zmešamo ali postrežemo drugo poleg drugega. Potresemo s semeni.
1 srednja glava cvetače
1 manjše kitajsko zelje
0,5 kg šampinjonov
1 večja čebula
3 stroki česna
1 skodelica semen po izbiri
olje, sol, poper
mešanica suhih zelišč za juho
Cvetačo, zelje, čebulo, česen in gobe očistimo in operemo. Cvetači odstranimo liste in kocen ter jo grobo naribamo. Gobe in kitajsko zelje narežemo na lističe, čebulo in česen sesekljamo. Na olju svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo gobe, solimo in popramo in jih na visoki temperaturi med mešanjem pečemo oziroma dušimo dobrih pet minut. Pretresemo v skledo in v isti kozici na največjem ognju pražimo kitajsko zelje, dokler ne oveni. Dodamo gobe, začinimo z zelišči in zmešamo ter dušimo še pet minut. Medtem v veliki ponvi segrejemo nekaj kapljic olja in nanj stresemo naribano cvetačo. Solimo in med mešanjem pražimo približno deset minut. Cvetačo in gobe zmešamo ali postrežemo drugo poleg drugega. Potresemo s semeni.
Riž za spremembo zamenjamo s cvetačo, omako pa pripravimo iz poljubne zelenjave, mi smo dodali še gobe. Seveda ne bo nič narobe, če bo omaka mesna, lahko celo bolonjska kot za špagete. Jed na koncu potresemo z najljubšimi semeni ali naribanim parmezanom.