RECEPT
Kotleti na žaru
Pečeno meso naložimo v posodo in pokrijemo.
Odpri galerijo
Dandanes se marsikdo razglaša za mojstra žara, na domačem pikniku meso običajno pečejo moški, čeprav se sicer doma ne smukajo po kuhinji.
Za dobro meso pa je vendarle treba imeti nekaj znanja in izkušenj. Poglejmo nekaj nasvetov, da ne bomo pri peki delali nepotrebnih napak. Mesa nikoli ne damo peči direktno iz hladilnika, vsaj uro, preden gre na žar, ga postavimo na sobno temperaturo, seveda v dobro zaprti posodi.
Pomembno je tudi, da ga ne pečemo na previsoki temperaturi, saj ga lahko na zunaj zažgemo, notri bo še surovo, pa še izsušilo se bo. Mesa med pečenjem ne obračajmo po nepotrebnem, najbolje je to storiti le enkrat.
Za dobro meso pa je vendarle treba imeti nekaj znanja in izkušenj. Poglejmo nekaj nasvetov, da ne bomo pri peki delali nepotrebnih napak. Mesa nikoli ne damo peči direktno iz hladilnika, vsaj uro, preden gre na žar, ga postavimo na sobno temperaturo, seveda v dobro zaprti posodi.
Za 4 osebe:
4 večji kotleti
4 stroki česna
1 dl jabolčnega kisa
4 žlice konjaka
sol, poper
mleta rdeča paprika
1 do 2 žlici oljčnega olja
Kotleti morajo biti debeli najmanj dva centimetra. V skodelici zmešamo jabolčni kis, oljčno olje, rdečo papriko ter konjak. Solimo in popramo, premešano. Česen olupimo in stremo ter premažemo meso. V pokriti posodi pustimo stati vsaj eno uro, še bolje čez noč. Žar segrejemo in nanj položimo kotlete. Kotlete, debele okoli dva centimetra, pečemo od 10 do 15 minut, odvisno od tega, kako zapečene želimo, debelejše pa od 15 do 20 minut. Vmes enkrat obrnemo. Preden postrežemo, pustimo v pokriti posodi stati nekaj minut, da se uleže.
4 večji kotleti
4 stroki česna
1 dl jabolčnega kisa
4 žlice konjaka
sol, poper
mleta rdeča paprika
1 do 2 žlici oljčnega olja
Kotleti morajo biti debeli najmanj dva centimetra. V skodelici zmešamo jabolčni kis, oljčno olje, rdečo papriko ter konjak. Solimo in popramo, premešano. Česen olupimo in stremo ter premažemo meso. V pokriti posodi pustimo stati vsaj eno uro, še bolje čez noč. Žar segrejemo in nanj položimo kotlete. Kotlete, debele okoli dva centimetra, pečemo od 10 do 15 minut, odvisno od tega, kako zapečene želimo, debelejše pa od 15 do 20 minut. Vmes enkrat obrnemo. Preden postrežemo, pustimo v pokriti posodi stati nekaj minut, da se uleže.
Pomembno je tudi, da ga ne pečemo na previsoki temperaturi, saj ga lahko na zunaj zažgemo, notri bo še surovo, pa še izsušilo se bo. Mesa med pečenjem ne obračajmo po nepotrebnem, najbolje je to storiti le enkrat.