SUPER HRANA
Kraljica dobre prebave
V slivah je veliko vitamina C, ki deluje močno antioksidativno, varuje zdravje celotnega organizma ter krepi odpornost.
Odpri galerijo
Supersadje – tudi tako bi lahko rekli slivi, ki je polna vitaminov, mineralov in drugih koristnih hranil, omenimo vitamine C, K, E, B6 ter folno kislino in niacin, med minerali vsebuje baker, kalij, magnezij, železo, bor.
So super za prebavo: spodbujajo jo, saj so bogate s prehranskimi vlakninami, spodbujajo tudi čiščenje organizma. Najbolj znano naravno zdravilo proti zaprtju je kompot iz suhih sliv. Sadež nadzoruje tudi krvni tlak: v 100 gramih svežih sliv je kar okoli 160 mg kalija, minerala, ki ima pomembno vlogo pri nadzorovanju tlaka. Slive posledično izboljšujejo delovanje srca pa tudi krvnih žil.
Sadež je bogat s C-vitaminom, ki ima močno antioksidativno delovanje, varuje zdravje celotnega organizma in seveda krepi odpornost. Vitamin pospešuje absorpcijo železa, varuje zdravje mišic in kosti; slive vsebujejo večje količine antioksidantov, kot so flavonoidi, ter določenih mineralov, ki ohranjajo kostno gostoto ter prispevajo k zdravju kosti.
Sveže pomagajo pri hujšanju oziroma vzdrževanju zdrave telesne teže, saj vsebujejo malo kalorij. Tudi njihova kožica ima koristi od uživanja sladkih temno modrih plodov: v njih sta med drugim betakaroten in vitamin E, ki skrbita za elastičnost kože, pospešujeta celjenje ran in delujeta protivnetno ter tako zagotavljata lep videz tega našega največjega organa.
Najbolje jih je jesti surove, pravkar obrane, najboljše so seveda, ko je njihova sezona, ko jih je največ. A da bi v njih uživali tudi pozneje, jih lahko skuhamo v marmelado, iz njih naredimo kompot ali jih zamrznemo in v slastni piti uživamo sredi zime. In tudi sušimo jih: hranila ohranijo tudi po procesu sušenja. Polne so vlaknin, ki, kot rečeno, zlasti koristijo prebavi. Vsebujejo še vitamin K, ki je pomemben za normalno strjevanje krvi. Znanstveniki pravijo, da je pomanjkanje vitamina K pri starejših povezano z določenimi medicinskimi stanji, denimo osteoporozo in aterosklerozo, vključevanje suhih sliv v prehrano bi lahko pomagalo preprečiti tovrstne težave. Suhe vsebujejo tudi šestkrat več antioksidantov kot surove. A ker so prava energijska bomba, jih uživamo zmerno.
So super za prebavo: spodbujajo jo, saj so bogate s prehranskimi vlakninami, spodbujajo tudi čiščenje organizma. Najbolj znano naravno zdravilo proti zaprtju je kompot iz suhih sliv. Sadež nadzoruje tudi krvni tlak: v 100 gramih svežih sliv je kar okoli 160 mg kalija, minerala, ki ima pomembno vlogo pri nadzorovanju tlaka. Slive posledično izboljšujejo delovanje srca pa tudi krvnih žil.
Narava nam je vitamin C zapakirala v sočni modri sadež, s pomočjo katerega se bomo jeseni branili prehladov.
Sadež je bogat s C-vitaminom, ki ima močno antioksidativno delovanje, varuje zdravje celotnega organizma in seveda krepi odpornost. Vitamin pospešuje absorpcijo železa, varuje zdravje mišic in kosti; slive vsebujejo večje količine antioksidantov, kot so flavonoidi, ter določenih mineralov, ki ohranjajo kostno gostoto ter prispevajo k zdravju kosti.
Sveže pomagajo pri hujšanju oziroma vzdrževanju zdrave telesne teže, saj vsebujejo malo kalorij. Tudi njihova kožica ima koristi od uživanja sladkih temno modrih plodov: v njih sta med drugim betakaroten in vitamin E, ki skrbita za elastičnost kože, pospešujeta celjenje ran in delujeta protivnetno ter tako zagotavljata lep videz tega našega največjega organa.
Najbolje jih je jesti surove, pravkar obrane, najboljše so seveda, ko je njihova sezona, ko jih je največ. A da bi v njih uživali tudi pozneje, jih lahko skuhamo v marmelado, iz njih naredimo kompot ali jih zamrznemo in v slastni piti uživamo sredi zime. In tudi sušimo jih: hranila ohranijo tudi po procesu sušenja. Polne so vlaknin, ki, kot rečeno, zlasti koristijo prebavi. Vsebujejo še vitamin K, ki je pomemben za normalno strjevanje krvi. Znanstveniki pravijo, da je pomanjkanje vitamina K pri starejših povezano z določenimi medicinskimi stanji, denimo osteoporozo in aterosklerozo, vključevanje suhih sliv v prehrano bi lahko pomagalo preprečiti tovrstne težave. Suhe vsebujejo tudi šestkrat več antioksidantov kot surove. A ker so prava energijska bomba, jih uživamo zmerno.