Kremna juha
Korenovke so izvrstne za tople in okusne juhe, v tokratni ima glavno vlogo skoraj pozabljeni pastinak.
Odpri galerijo
Kremne juhe so zelo priljubljene, saj so preproste za pripravo in zelo okusne. V njih lahko zmešamo vse, kar nam pride pod roke, pazimo le, da se okusi ne tepejo. Pastinak lahko kombiniramo s katero koli zelenjavo, zato ne moremo udariti mimo.
Če želimo bolj gosto juho, dodamo krompir, okus bo popestrilo jabolko. Juho lahko na koncu obogatimo še s sladko ali kislo smetano, če smo za vroče, dodamo malce čilija. Ponudimo lahko s popečenimi kruhovimi kockami ali jušnimi kroglicami.
Za 4 osebe:
0,5 kg pastinaka
1 čebula
3 stroki česna
1 veliko jabolko
1 nadzemna kolerabica
1 krompir
sol, poper, ingver, olje
sveži peteršilj
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo na malo olja. Pastinak, krompir, kolerabico in jabolka olupimo in narežemo na kocke. Pastinak stresemo k čebuli, premešamo in dušimo minuto ali dve. Zalijemo z malo vode ali jušne osnove in kuhamo deset minut. Dodamo krompir, jabolko in kolerabico, solimo in popramo ter začinimo z ingverjem. Dolijemo še vodo ali jušno osnovo ter kuhamo petnajst minut. Ko je zelenjava mehka, zmeljemo s paličnim mešalnikom. Potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem.
0,5 kg pastinaka
1 čebula
3 stroki česna
1 veliko jabolko
1 nadzemna kolerabica
1 krompir
sol, poper, ingver, olje
sveži peteršilj
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo na malo olja. Pastinak, krompir, kolerabico in jabolka olupimo in narežemo na kocke. Pastinak stresemo k čebuli, premešamo in dušimo minuto ali dve. Zalijemo z malo vode ali jušne osnove in kuhamo deset minut. Dodamo krompir, jabolko in kolerabico, solimo in popramo ter začinimo z ingverjem. Dolijemo še vodo ali jušno osnovo ter kuhamo petnajst minut. Ko je zelenjava mehka, zmeljemo s paličnim mešalnikom. Potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem.
Če želimo bolj gosto juho, dodamo krompir, okus bo popestrilo jabolko. Juho lahko na koncu obogatimo še s sladko ali kislo smetano, če smo za vroče, dodamo malce čilija. Ponudimo lahko s popečenimi kruhovimi kockami ali jušnimi kroglicami.