RECEPT
Kremna juha
Česen večinoma uporabljamo kot začimbo, iz njega pa pripravljamo tudi imenitne samostojne jedi.
Odpri galerijo
Česen je izjemno priljubljen ali izjemno osovražen, mnogi ne prenašajo njegovega ostrega vonja in pekočega okusa. Najmočnejši vonj ima surov, ostrino pa lahko omilimo s kuhanjem, peko ali dušenjem. Bolj v čislih ga imajo ljubitelji mesa, saj dobro vpliva na prebavo in olajša neprijetnosti, ki so lahko posledica premastne hrane.
Lahko ga vlagamo v kozarce, samostojno ali v družbi druge zelenjave, v tem primeru bo nastopil v vlogi začimbe. S česnom obogatimo kakovostna domača olja in kis: očiščene stroke prerežemo na pol, dodamo v tekočino ter zapremo.
Za 4 osebe:
4–5 glavic česna
2 večja krompirja
2 dl smetane za kuhanje
2 dl mleka
sol, poper
maslo
šopek svežega peteršilja
Česen olupimo, stresemo v lonec in prelijemo z vodo, da bo pokrit. Kuhamo, dokler se ne zmehča, to je kakšnih 15 minit. Potem precedimo, vodo prihranimo. V loncu raztopimo maslo, nanj stresemo česen in ga pretlačimo z vilicami. Zalijemo z vodo, v kateri smo ga kuhali, in mleko. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter stresemo k česnu. Solimo in popramo ter na majhnem ognju kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Dodamo smetano, premešamo in prevremo. Zmeljemo s paličnim mešalnikom in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
4–5 glavic česna
2 večja krompirja
2 dl smetane za kuhanje
2 dl mleka
sol, poper
maslo
šopek svežega peteršilja
Česen olupimo, stresemo v lonec in prelijemo z vodo, da bo pokrit. Kuhamo, dokler se ne zmehča, to je kakšnih 15 minit. Potem precedimo, vodo prihranimo. V loncu raztopimo maslo, nanj stresemo česen in ga pretlačimo z vilicami. Zalijemo z vodo, v kateri smo ga kuhali, in mleko. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter stresemo k česnu. Solimo in popramo ter na majhnem ognju kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Dodamo smetano, premešamo in prevremo. Zmeljemo s paličnim mešalnikom in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Lahko ga vlagamo v kozarce, samostojno ali v družbi druge zelenjave, v tem primeru bo nastopil v vlogi začimbe. S česnom obogatimo kakovostna domača olja in kis: očiščene stroke prerežemo na pol, dodamo v tekočino ter zapremo.