Kremna ribja juha
Od nekdaj velja za specialiteto, ki si jo zlahka pripravimo sami; ne le poleti, prija tudi pozimi.
Odpri galerijo
V poplavi zelenjavnih in mesnih enolončnic, ki jih kuhamo vso zimo, kakor pač dobimo sestavine, pravo osvežitev prinašajo recepti za ribje juhe. Običajno pripravljamo bistre, nadvse imenitna pa je tudi kremna. Ker ji dodamo krompir, bo ravno prav nasitna, s kosom kruha pa jo lahko ponudimo kar za lahko kosilo ali večerjo.
Priprava je silno enostavna, izbira rib pa tudi ne bo delala težav, saj jih je na našem trgu več kot dovolj. Dobro je izbrati takšne fileje, ki so brez nadležnih kosti.
za 4 osebe
0,5 kg lososovega fileja
2 čebuli
1 kg krompirja
2,5 dcl sladke smetane
50 dag masla
sol, poper, koper
Krompir olupimo in narežemo na kocke, čebulo olupimo in narežemo na četrtinke. Stresemo v lonec, zalijemo z vodo in dodamo poper in sol. Zavremo in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča, približno petnajst minut. Iz lonca odvzamemo dve ali tri zajemalke juhe in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Lososov file narežemo na koščke in ga dodamo juhi, prav tako spasirano juho. Začinimo s koprom in zavremo. Kuhamo dobrih pet minut, dodamo maslo in smetano in še enkrat prevremo.
0,5 kg lososovega fileja
2 čebuli
1 kg krompirja
2,5 dcl sladke smetane
50 dag masla
sol, poper, koper
Krompir olupimo in narežemo na kocke, čebulo olupimo in narežemo na četrtinke. Stresemo v lonec, zalijemo z vodo in dodamo poper in sol. Zavremo in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča, približno petnajst minut. Iz lonca odvzamemo dve ali tri zajemalke juhe in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Lososov file narežemo na koščke in ga dodamo juhi, prav tako spasirano juho. Začinimo s koprom in zavremo. Kuhamo dobrih pet minut, dodamo maslo in smetano in še enkrat prevremo.
Priprava je silno enostavna, izbira rib pa tudi ne bo delala težav, saj jih je na našem trgu več kot dovolj. Dobro je izbrati takšne fileje, ki so brez nadležnih kosti.