KOPRIVA

Krepi odpornost in preganja utrujenost

Kopriva je bogata z vitamini in minerali, zato bi si jo morali večkrat privoščiti; že s kratkim kuhanjem bodo listi izgubili pekoče dlačice in postali okusna hrana.
Fotografija: Foto: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Foto: Guliver/Thinkstock

Vsi dobro poznamo to rastlino: če se je dotaknemo, nas opeče. Kopriva pogosto velja za nezaželen plevel, saj raste skoraj povsod, na videz je neugledna, a velja za eno najdragocenejših zdravilnih rastlin. V zadnjih letih spet odkrivamo njene prehranske blagodati, najbolje pa je, da jo lahko naberemo sami. Pazite le, da koprive nabirate v neokrnjeni naravi, ne ob (avto)cestah ali tam, kjer obstaja možnost onesnaženja. Dobro je, da nosite rokavice. Cveti od pomladi do jeseni, je izvrsten dodatek testeninam in rižotam, pripravljamo jo kot špinačo ali v juhi, mlade listke dodajamo v smutije.

Vsebuje vitamine C (v mladih listkih ga je 75–140 mg), A, B2, K, pantotensko kislino, od mineralov kalij, kalcij, železo, magnezij, fosfor ter acetilholin in histamin v dlačicah. Da je hranljiva, so vedeli že stari Egipčani, ki so jo gojili kot zelenjavo. Cenili in pogosto uživali so jo tudi Grki in Rimljani. Še danes jo Evropejci pogosto jemo. Poznavalci svetujejo, da jo vedno uživamo prekuhano (nekaj minut jo blanširamo), da se ognemo draženju v želodcu, tako bo izhlapela tudi mravljinčna kislina, ki povzroča občutek pečenja na koži.

Najboljši so vršički, če se bojimo, da nas bo kopriva opekla, jih nabiramo z rokavicami. Foto: Guliver/Thinkstock
Najboljši so vršički, če se bojimo, da nas bo kopriva opekla, jih nabiramo z rokavicami. Foto: Guliver/Thinkstock

Razlogov, zakaj je dobro uživati koprive, je v ljudskem zdravilstvu mnogo. Krepi odpornost organizma in pospešuje okrevanje, blaži utrujenost, spodbuja delovanje prebavnega sistema in delovanje črevesja, sodeluje pri razstrupljanju organizma, čisti kri in ledvice, deluje kot diuretik (žene na vodo), preprečuje slabokrvnost, pozitivno vpliva na trebušno slinavko, pomaga nižati sladkor v krvi, blaži vnetja urinarnega trakta, lajša težave s prostato, pomaga pri težavah s pljuči, lajša izkašljevanje, uporablja se tudi pri krvavitvah, zaustavljala naj bi krvavitve iz nosu ter uravnavala premočne menstruacije, po nekaterih podatkih naj bi povzročala splav. Tudi revmo blaži, nekoč so v ta namen pekoče listke polagali na prizadeta mesta, saj deluje protivnetno, predvsem pri degenerativnih poškodbah sklepov in vnetnih procesih v sklepih. Tega uporabljamo še pri težavah z jetri in žolčem, krčih v trebuhu in tudi motnjah spanja.

Uporabljamo jo tudi pri negi, saj koristi pri težavah s kožo, denimo mozoljih in ekcemih, preprečuje tudi izpadanje las in prhljaj, odpravlja mastne lase.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije