Krompir ne redi!
Čeprav je dolgo veljalo, da bi se morale osebe s previsoko telesno težo krompirju izogibati nove raziskave dokazujejo, da je prav ta gomoljnica izvrstna za vse, ki se borijo z viškom kilogramov.
Še več: zaradi številnih hranljivih snovi, ki jih vsebuje, je ključna za dobro zdravje, je povedala profesorica Candida Rebello, soavtorica nove študije Biomedicinskega raziskovalnega centra iz Louisiane.
Raziskava se je ukvarjala s prehranskimi navadami ljudi, starih od 18 do 60 let s prekomerno telesno težo ali z inzulinsko rezistenco.
Tri skupine, trije jedilniki
Sodelujoči so vsak dan dobivali obroke, bogate s sadjem in zelenjavo, 40 odstotkov povprečne količine mesa pa so v treh skupinah nadomestili z grahom, krompirjem ali fižolom.
»Obrok vključenih v raziskavo je bil prilagojen njihovim energijskim potrebam, z zamenjavo dela mesa s krompirjem ali stročnicami pa so bili sodelujoči velikokrat tako siti, da niso mogli pojesti celotnega obroka.
Izkazalo se je, da s tem, ko so pojedli več krompirja, niso pridobili na teži.
Krompir je v bistvu zdrav, saj vsebuje veliko vitamina C in B6, kalija, magnezija, folne kisline in vlaknin, nedavne študije pa kažejo, da je v njem tudi veliko antioksidantov,« je povedala znanstvenica in dodala, da so krompir v raziskavi kuhali v olupku in ga nato od 12 do 24 ur hranili v hladilniku.
Tako se je povečala količina vlaknin v njem, sodelujoči so ga v različnih oblikah uživali vsak dan, za kosilo ali večerjo.
Tudi za diabetike
Po zaužitju krompirja tudi ni narasla količina glukoze v krvi, kar pomeni da je, tako kot sta grah ali fižol, primeren tudi za diabetike, saj ohranja stabilno raven krvnega sladkorja.
»Dokazali smo, da v nasprotju s splošnim prepričanjem krompir ne vpliva negativno na količino glukoze v krvi, vsi sodelujoči pa so prav tako izgubili na teži,« je povedala Rabnellova in dodala, da se mu zato osebam s prekomerno težo in s sladkorno boleznijo ni treba odpovedati.