Recept: krompirjev zavitek
Ocvirke uporabljamo za zabelo številnih jedi, nepogrešljivi so v zimskih pojedinah, kakršna je kislo zelje s pečenico ali krvavico in krompirjem. Odlična je kombinacija ocvirkov in žgancev, bodisi ajdovih bodisi koruznih, zamešamo jih v kašo. Na hitro jih popečemo v ponvi, da se segrejejo, in jih potresemo po jedi.
Lahko jih dodamo že med kuhanjem, vendar v tem primeru ne bodo hrustljavi. Na njih spečemo jajca ali dušimo zelenjavo ali meso, posebna specialiteta pa je ocvirkova potica ali ocvirkovka, v kateri namesto orehovega ali drugega sladkega nadeva uporabimo ocvirke.
Za 4 osebe:
1 zavitek vlečenega testa,
6 srednje velikih krompirjev,
2 skodelici drobnih suhih ocvirkov,
1 čebula,
3 stroki česna,
3 jajca,
1 kisla smetana,
sol,
poper,
olje,
maslo
Krompir olupimo in narežemo na dober centimeter velike kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo česen, pražimo še nekaj minut in dodamo krompir. Solimo in popramo in pražimo, dokler se krompir ne zmehča, vmes večkrat premešamo. Jajca razžvrkljamo s kislo smetano in približno polovico zlijemo na krompir. Dodamo še ocvirke in dobro premešamo. Testo razvaljamo in enakomerno potresemo z nastrganim maslom. Maso razporedimo po testu, zavijemo in zavitek namestimo v pekač. Prelijemo z ostalimi razžvrkljanimi jajci in pečemo pri 180 stopinjah približno 45 minut.