Recept: krompirjevi polpeti
Za polpete je primeren star krompir, bolje ga je skuhati celega kot olupljenega. Tako se bo namreč masa bolje oblikovala in bo bolj kompaktna. Polpete lahko naredimo tudi iz pire krompirja, ki je ostal od kosila. Ni jih treba cvreti v veliki količini olja, saj je krompir že kuhan.
Dovolj bo, da jih hrustljavo zapečemo. Polpete lahko ponudimo kot prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem, lahko pa so, če zraven postrežemo še skledo solate, tudi samostojni obrok.
Za 4 osebe:
1 kg krompirja
100 g slanine
2 jajci
2–3 žlice moke
1 žlica drobtin
1 čebula
2 stroka česna
sol, poper, olje
šopek peteršilja
Krompir dobro operemo in skuhamo v slani vodi. Precedimo, ohladimo in olupimo. Damo v večjo skledo in zmečkamo z vilicami. Slanino narežemo na majhne koščke, popečemo v ponvi in stresemo na krompir. Česen in čebulo olupimo in svetlo prepražimo na maščobi od slanine. Dodamo krompirju. Dodamo še jajca, drobtine in moko, sesekljani peteršilj, solimo in popramo ter temeljito pregnetemo z rokami. Po potrebi dodamo še malo moke, če je masa preveč trda, pa dodamo žlico jogurta ali smetane. Za veliko žlico mase z rokami oblikujemo v polpete in jih spečemo na vročem olju.