RECEPT
Krostini, kruhki z dvema nadevoma
Poleti lahko več časa namenimo druženju s prijatelji in popečeni kruhki so popestritev vsake zabave. Po današnji navdih smo skočili v sosednjo Italijo, kjer so krostini, opečeni kruhki s skuto in z različnimi nadevi, obvezni spremljevalec vsakega žura.
Odpri galerijo
Mi bomo ostali izvirni, zato bomo nadev pripravili sami. Enega vegi in enega s pršutom. Tako ne bo prikrajšan noben gost.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj položimo rezine kruha in jih enakomerno premažemo s staljenim maslom.
Rahlo zdrobimo olupljen strok česna in ga natremo v kruhke. Postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut pri 200 stopinjah. Ko so kruhki pečeni, jih vzamemo iz pečice in dodamo poljubni nadev.
Najprej pripravimo vegi nadev: V skodelici premešamo narezan paradižnik, narezano pečeno vloženo papriko, sesekljane kapre, česen, baziliko in peteršilj ter olivno olje. Solimo in popramo po okusu. Polovico popečenih kruhkov premažemo z mlečnim namazom smetana Zelene doline in čez njih razporedimo paradižnikovo mešanico. Poljubno pokapljamo z olivnim oljem.
Preostale kruhke premažemo z zeliščnim mlečnim namazom. Na vsak kruh položimo rezino pršuta. Dodamo nekaj sušenih paradižnikov in narezan svež češnjev paradižnik. Dodamo še pasirano skuto in posujemo s svežim origanom. Poljubno pokapljamo z olivnim oljem in postrežemo.
Sestavine za 10 kruhkov:
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj položimo rezine kruha in jih enakomerno premažemo s staljenim maslom.
Rahlo zdrobimo olupljen strok česna in ga natremo v kruhke. Postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut pri 200 stopinjah. Ko so kruhki pečeni, jih vzamemo iz pečice in dodamo poljubni nadev.
Najprej pripravimo vegi nadev: V skodelici premešamo narezan paradižnik, narezano pečeno vloženo papriko, sesekljane kapre, česen, baziliko in peteršilj ter olivno olje. Solimo in popramo po okusu. Polovico popečenih kruhkov premažemo z mlečnim namazom smetana Zelene doline in čez njih razporedimo paradižnikovo mešanico. Poljubno pokapljamo z olivnim oljem.
Preostale kruhke premažemo z zeliščnim mlečnim namazom. Na vsak kruh položimo rezino pršuta. Dodamo nekaj sušenih paradižnikov in narezan svež češnjev paradižnik. Dodamo še pasirano skuto in posujemo s svežim origanom. Poljubno pokapljamo z olivnim oljem in postrežemo.
Sestavine za 10 kruhkov:
Kruhki
- 10 rezin kruha (1 cm debeline)
- 50 g staljenega masla Zelene doline
- 1 strok česna
Vegi nadev
- 2 paradižnika
- 2 vloženi pečeni papriki
- 1 žlica kaper
- 1 strok česna
- nekaj lističev sveže bazilike in vejica peteršilja
- 1 žlica olivnega olja
- sol, poper
- mlečni namaz smetana Zelene doline
Nadev s pršutom
- zeliščni mlečni namaz Zelene doline
- 5 rezin pršuta
- 1 žlica sušenih paradižnikov, vloženih v olje
- 2 žlici pasirane posnete skute Linia Zelene doline
- 3 češnjevi paradižniki
- nekaj svežih lističev origana
Recept je nastal v okviru projekta 100 žensk na Triglav.