Kruh (RECEPT)
Droži lahko uporabimo v vseh pekovskih izdelkih, tudi sladkih, v testu za pico, vmešamo jih v maso za palačinke.
Odpri galerijo
Za tovrstno peko je morda potrebne malce prakse, a Anita Šumer, avtorica knjige Drožomanija, pravi, da sčasoma vsakdo dobi občutek, glavno, da sta volja in potrpljenje.
Pa seveda dobro načrtovanje oziroma čas, droži imajo svoj ritem, le usvojiti ga moramo. Ko bo življenjski ritem spet neizprosen in ne bomo vseskozi doma, lahko hlebček pred zadnjim vzhajanjem damo v hladilnik in ga spečemo naslednji dan.
Za hlebček:
100 g aktivnih droži
200 g vode
300 g pšenične polbele moke tip 850
6 g soli
Zmešamo moko in vodo, po pol ure dodamo droži in sol. Dobro pregnetemo in pokrijemo. Testo v naslednjih dveh urah štirikrat, torej na pol ure, potegnemo in prepognemo v vse štiri smeri, nato pustimo, da v skledi naraste za enkrat. Preoblikujemo v hlebec in na pultu pustimo pol ure, nato ga dokončno oblikujemo ter damo v pomokamo košarico za vzhajanje. Pri tem ga spodvihamo, da se na površini ustvari napetost. Ko naraste za enkrat, ga spečemo: litoželezno posodo s pokrovom vred dobro ogrejemo v pečici na 275 stopinj. Pečemo 15 minut, nato odstranimo pokrov in pečemo še slabe pol ure na okoli 200 stopinj.
100 g aktivnih droži
200 g vode
300 g pšenične polbele moke tip 850
6 g soli
Zmešamo moko in vodo, po pol ure dodamo droži in sol. Dobro pregnetemo in pokrijemo. Testo v naslednjih dveh urah štirikrat, torej na pol ure, potegnemo in prepognemo v vse štiri smeri, nato pustimo, da v skledi naraste za enkrat. Preoblikujemo v hlebec in na pultu pustimo pol ure, nato ga dokončno oblikujemo ter damo v pomokamo košarico za vzhajanje. Pri tem ga spodvihamo, da se na površini ustvari napetost. Ko naraste za enkrat, ga spečemo: litoželezno posodo s pokrovom vred dobro ogrejemo v pečici na 275 stopinj. Pečemo 15 minut, nato odstranimo pokrov in pečemo še slabe pol ure na okoli 200 stopinj.
Pa seveda dobro načrtovanje oziroma čas, droži imajo svoj ritem, le usvojiti ga moramo. Ko bo življenjski ritem spet neizprosen in ne bomo vseskozi doma, lahko hlebček pred zadnjim vzhajanjem damo v hladilnik in ga spečemo naslednji dan.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
21:00
Po francosko je zdravo