Recept: kruhov narastek
Star kruh porabimo za pripravo različnih jedi, cmokov, narastka, lahko ga ocvremo, namočenega v jajca, opečemo ali iz njega pripravimo popečene kocke za juho. Kadar delamo narastek ali cmoke, je pomembno, da kruh dobro namočimo, običajno v mleku in jajcih, lahko bi uporabili celo vodo. Slanega pripravimo z zelenjavo, mesom ali klobasami, sladkega s svežim ali suhim sadjem.
Slanega ponudimo s skledo solate in kozarcem vina, sladkega s kompotom in sokom, posebno sladkosnedi ga namažejo z marmelado.
Za 4 osebe:
300 g starega kruha
3 jajca
3 dcl mleka
1 lonček kisle smetane
1 čebula
nekaj listov špinače
300 g piščančjega mesa brez kosti
200 g trdega sira
sol, poper, olje
šopek svežega peteršilja
Čebulo olupimo in sesekljamo, špinačo operemo, osušimo in sesekljamo. Piščanca narežemo na koščke, ga posolimo in premešamo. V ponvi segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo piščanca in ga hitro opečemo z vseh strani. Dodamo špinačo, premešamo in dušimo, dokler ne oveni. Odstavimo in ohladimo. V skledi razžvrkljamo jajca, mleko in smetano, solimo in popramo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Kruh narežemo na kocke in ga stresemo v jajčno zmes. Premešamo in pustimo, da jo kruh vpije. Dodamo dušeno meso in špinačo in dobro premešamo. Pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj enakomerno razporedimo pripravljeno zmes. Potresemo z naribanim sirom in pečemo približno pol ure na 200 stopinjah. Sir se mora stopiti in zlato obarvati.