Kulinarika povezala oba bregova Mure

Združeni smo močnejši, o projektu Gourmet over Mura pravijo Rajh, Kodila, Marof, Bevog, Firbas, Steyer in Kocbek.
Fotografija: Združili so najboljše z obeh strani reke. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Združili so najboljše z obeh strani reke. FOTO: Špela Ankele

Kaj se zgodi, če si v okolici Murske Sobote podajo roke tisti, ki bi Sloveniji in svetu radi predstavili dobrote z obeh strani Mure? Takrat nastane zgodba z naslovom Gourmet over Mura. Ta se je začela pisati predlani, ko so h gurmanskim užitkom obiskovalce vabili Tanja Pintarič (Gostilna Rajh), Uroš Valcl (Vinska klet Marof) in Janko Kodila (Šunkarna Kodila). Pred dnevi so se kulinarično-turističnemu projektu priključili še štirje karizmatični podjetniki iz okolice: Gorazd Kocbek (Oljarna Kocbek), Bojan Firbas (Domačija Firbas), Danilo Steyer (Vinarstvo Steyer) in Vasja Golar (pivovarna Bevog).

Vseh sedem se je na sončen septembrski dan zbralo na brodu, ki blizu kraja Krog vozi z ene strani Mure na drugo. Brodarja Matej Zadravec in Janez Komin sta na krov naložila toliko dobrot, kot jih verjetno nista prevažala še nikoli. Ko sta brod spretno odpremila z brega in je zbrana druščina prispela točno na sredino reke, je Tanja Pintarič naznanila: »Reka Mura je bila vedno mejnik, a to se bo zdaj spremenilo. Mi, ki smo se zbrali v projektu Gourmet over Mura, želimo v uspešno celoto povezati uspešne zgodbe z obeh bregov reke Mure.«

Gourmet over Mura je zgodba, ki se je začela pisati predlani, letos so seznam ponudnikov še razširili. FOTO: Špela Ankele
Gourmet over Mura je zgodba, ki se je začela pisati predlani, letos so seznam ponudnikov še razširili. FOTO: Špela Ankele

To nameravajo podjetniki iz okolice storiti kar sami, brez pomoči raznih turističnih agencij in organizacij. Odločili so se, da bodo za goste, ki bi si želeli poskusiti, kakšnega okusa je ta del Slovenije, pripravili kulinarični izlet. Za vse, ki bi radi zapluli v kulinarično avanturo, so ponudniki pripravili kupončke. Te bodo sprva prodajali pri vsakem od sedmih ponudnikov, pozneje nameravajo razširiti mrežo prodajnih mest.

S takšnimi kupončki si bodo ljubitelji dobre hrane in pijače zagotovili popust pri vseh sedmih ponudnikih. Popust bodo raziskovalci okusov lahko porabili tako, da si bodo v Gostilni Rajh privoščili raziskovanje prekmurskih dobrot. Poleg tega bodo lahko pokukali v Vinsko klet Marof in se prepričali o kakovosti vin, nad katerimi pozorno bdi enolog Uroš Valcl, ali pa se bodo ustavili na pokušini v Šunkarni Kodila, ki so ji v vasi Markišavci pri Murski Soboti v zadnjem času pripeli še sodobno restavracijo, v kateri ustvarja simpatični kanadsko-slovenski chef Daniel Sukič.

Vasja Golar (Pivovarna Bevog) in Gorazd Kocbek (Oljarna Kocbek) FOTO: Špela Ankele
Vasja Golar (Pivovarna Bevog) in Gorazd Kocbek (Oljarna Kocbek) FOTO: Špela Ankele

Poleg tega si bodo lahko gurmanski popotniki ogledali skoraj 90 let stare stroje, ki iz bučnih semen iztisnejo svetovno znano olje z nalepko Kocbek, in se prepričali, kakšnega okusa so izdelki s te domačije. Če bodo želeli, bodo lahko pokukali na lično urejeno turistično-sadjarsko kmetijo, ki jo na robu Slovenskih goric vodi družina Firbas, si privoščili degustacijo v Steyerjevi Hiši dišečega traminca ali pa si ogledali sodobno pivovarno Bevog, kjer bodo lahko poskusili tam zvarjeno pivo.

»Gost lahko vse ponudnike obišče v enem dnevu ali pa si ogled postojank razporedi na več dni,« je še eno podrobnost iz zgodbe Gourmet over Mura nanizala Tanja Pintarič. Za bralce Slovenskih novic je z veseljem zapisala preprost recept za klasično jed in zraven namignila na čudovito kombinacijo, ki jo lahko na jesen poskusite ponoviti v domači kuhinji: »Mi smo dodali še prilogo, in sicer smo pražena jetrca postregli s tankimi rezinami buče maslenke, ki smo jih samo narahlo popekli.«



FOTO: Špela Ankele
FOTO: Špela Ankele

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije