ODPRTA KUHINJA

Kultne jedi: marelični cmoki

Če bi radi poskusili pristne marelične cmoke, je treba v Avstrijo. Natančneje: v Spodnjo Avstrijo. Še bolj natančno: v dolino Wachau. In še nekaj zanimivega smo odkrili, ko smo raziskovali ozadje te jedi – da so kultni marelični cmoki posrečen preplet dveh oddaljenih kultur.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Taste Atlas, spletna enciklopedija okusov, nam pove, da cmoki izhajajo iz Kitajske in so prišli na območje Avstrije v rimskem času. Že takrat so v dolini Wachau v Spodnji Avstriji gojili marelice, a do 16. stoletja so jih imeli za breskve: »Prvič se kot ‘marille’ (marelice, op. p.) na donavskem območju pojavijo leta 1509, v Wachauu pa leta 1679. Podnebje in tla tu omogočajo, da domačini gojijo različne sorte marelic vse od leta 1890. Evropska unija jih je leta 1996 razglasila za hrano z zaščitenim poreklom.«

Recept vas že čaka na Odprti kuhinji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije