Kultni špageti (RECEPT)
Čeprav se kdaj zgodi, da kdo ne mara testenin, jih večina obožuje.
Odpri galerijo
Testenine so zakon, hitro se skuhajo, potem pa jih prelijemo z želeno omako, preprosto paradižnikovo, mesno ali zelenjavno, morda samo s stopljenim maslom z nekaj žajbljevimi listi, oljčnim oljem in česnom pa seveda parmezanom. Pustite domišljiji prosto pot.
Špageti bolonjez
Za 4 osebe:
500 g špagetov
Za omako:
500 g paradižnikove mezge
3 skodelice jušne osnove
3 žličke oljčnega olja
1 čebula
1 stebelna zelena
1 korenček
50 g slanine
500 g mlete govedine
2 žlički soli
2 ščepca popra
1 ščepec muškatnega oreška
parmezan
Paradižnikovo mezgo in 2 skodelici juhe v kozici počasi kuhamo. V drugi, večji kozici segrejemo olje in prepražimo na drobno nasekljano čebulo, da se zmehča. Dodamo korenček in zeleno ter pražimo še minuto. Dodamo panceto in premešamo. Ogenj povečamo in dodamo meso, ki ga hitro premešamo in popražimo, da voda v kozici izpari. Zalijemo s preostalo juho, začinimo s soljo in poprom ter premešamo. Dodamo vročo mezgo in kuhamo 2 uri, občasno pomešamo. Odstavimo, da se omaka ohladi. Večji lonec napolnimo z vodo, dodamo žlico grobo mlete soli in zavremo. Dodamo špagete in nekaj kapljic oljčnega olja, da se špageti ne sprimejo. Kuhamo po navodilu na embalaži. Testenine proti koncu pokusimo, saj se ne smejo razkuhati. Ko so kuhane al dente ali na zob, jih odstavimo, odcedimo in razporedimo na krožnike ter prelijemo z omako. Po želji dodamo nariban parmezan.
4Za 4 osebe:
500 g špagetov
Za omako:
500 g paradižnikove mezge
3 skodelice jušne osnove
3 žličke oljčnega olja
1 čebula
1 stebelna zelena
1 korenček
50 g slanine
500 g mlete govedine
2 žlički soli
2 ščepca popra
1 ščepec muškatnega oreška
parmezan
Paradižnikovo mezgo in 2 skodelici juhe v kozici počasi kuhamo. V drugi, večji kozici segrejemo olje in prepražimo na drobno nasekljano čebulo, da se zmehča. Dodamo korenček in zeleno ter pražimo še minuto. Dodamo panceto in premešamo. Ogenj povečamo in dodamo meso, ki ga hitro premešamo in popražimo, da voda v kozici izpari. Zalijemo s preostalo juho, začinimo s soljo in poprom ter premešamo. Dodamo vročo mezgo in kuhamo 2 uri, občasno pomešamo. Odstavimo, da se omaka ohladi. Večji lonec napolnimo z vodo, dodamo žlico grobo mlete soli in zavremo. Dodamo špagete in nekaj kapljic oljčnega olja, da se špageti ne sprimejo. Kuhamo po navodilu na embalaži. Testenine proti koncu pokusimo, saj se ne smejo razkuhati. Ko so kuhane al dente ali na zob, jih odstavimo, odcedimo in razporedimo na krožnike ter prelijemo z omako. Po želji dodamo nariban parmezan.
Špageti karbonara
Za 4 osebe:
500 g špagetov
Za omako:
4 rumenjaki
1 celo jajce
3 žlice oljčnega olja
200 g slanine
150 g ovčjega sira
2 ščepca popra
parmezan
Večji lonec napolnimo z vodo, dodamo žlico grobo mlete soli in zavremo. Dodamo špagete in kuhamo po navodilih na embalaži. Špagete odcedimo in stresemo nazaj v lonec. Na segretem olju v večji kozici popražimo slanino, narezano na koščke, do hrustljavosti. V skledi razžvrkljamo rumenjake in jajce, dodamo skoraj ves nariban sir, poper, ohlajeno slanino in tudi olje, v katerem se je slanina pražila. V kozico, v katerem se je pražila slanina, stresemo špagete in jih prelijemo z jajčno mešanico. Premešamo in razdelimo. Potresemo s preostalim sirom ter po želji še s parmezanom.
Za 4 osebe:
500 g špagetov
Za omako:
4 rumenjaki
1 celo jajce
3 žlice oljčnega olja
200 g slanine
150 g ovčjega sira
2 ščepca popra
parmezan
Večji lonec napolnimo z vodo, dodamo žlico grobo mlete soli in zavremo. Dodamo špagete in kuhamo po navodilih na embalaži. Špagete odcedimo in stresemo nazaj v lonec. Na segretem olju v večji kozici popražimo slanino, narezano na koščke, do hrustljavosti. V skledi razžvrkljamo rumenjake in jajce, dodamo skoraj ves nariban sir, poper, ohlajeno slanino in tudi olje, v katerem se je slanina pražila. V kozico, v katerem se je pražila slanina, stresemo špagete in jih prelijemo z jajčno mešanico. Premešamo in razdelimo. Potresemo s preostalim sirom ter po želji še s parmezanom.