OKUSI
Kumarična juha (RECEPT)
Česen in zelena bosta dala specifičen okus jedi, ki nas poleti ohladi in osveži.

Odpri galerijo
FOTO: Marenwischnewski/Getty Images
V vročih dneh nam prijajo hladne, osvežujoče jedi. Med živila, ki najbolj hladijo, spadajo kumare, ki jih uživamo presne ali toplotno obdelane. Naribane ali narezane na tanke kolobarje pripravimo v solati, zmešamo jih s hladnim jogurtom in začinimo s strtim česnom. Nepogrešljiva je hladna kumarična juha, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Po hitrem receptu vse sestavine zmeljemo v blenderju, lahko pa jo tudi kuhamo, kot v našem primeru. Tako juho lahko pripravimo vnaprej, lahko že zvečer, in jo postavimo v hladilnik. Hladne juhe lahko pripravljamo iz druge zelenjave, znan je zlasti paradižnikov gaspačo.
Za 4 osebe:
1 kg svežih kumar
3–4 stroki česna
1 stebelna zelena z listi
5 dl kisle smetane
sol, poper
maslo
1 šopek peteršilja
sveži lističi mete
Kumare in česen olupimo in drobno sesekljamo. Zeleno in peteršilj operemo in sesekljamo. V loncu raztopimo maslo in na njem zarumenimo česen. Dodamo kumare in zeleno ter dušimo pet minut. Zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo, solimo in popramo ter potresemo s peteršiljem. Zavremo in kuhamo petnajst minut. S paličnim mešalnikom gladko zmeljemo, dodamo kislo smetano in premešamo. Postavimo v hladilnik za najmanj eno uro. Nalijemo v krožnike ali skodelice in okrasimo z rezinami kumare in lističi mete.
1 kg svežih kumar
3–4 stroki česna
1 stebelna zelena z listi
5 dl kisle smetane
sol, poper
maslo
1 šopek peteršilja
sveži lističi mete
Kumare in česen olupimo in drobno sesekljamo. Zeleno in peteršilj operemo in sesekljamo. V loncu raztopimo maslo in na njem zarumenimo česen. Dodamo kumare in zeleno ter dušimo pet minut. Zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo, solimo in popramo ter potresemo s peteršiljem. Zavremo in kuhamo petnajst minut. S paličnim mešalnikom gladko zmeljemo, dodamo kislo smetano in premešamo. Postavimo v hladilnik za najmanj eno uro. Nalijemo v krožnike ali skodelice in okrasimo z rezinami kumare in lističi mete.
Več iz te teme:
Priporočamo
Zatresla so se tla, potres so čutili predvsem prebivalci občine Žalec
Šest ur čakanja, posmeh in ignoranca: pretresljiva izkušnja mame na urgenci v Mariboru
Škampi 28 evrov, lignji 22 evrov ... Takšne kakšne cene nas to poletje čakajo na morju
Ogenj zajel gospodarski objekt na Križan Vrhu, ogled kraja požara še poteka (FOTO)
Komentarji:
Priporočamo
Zatresla so se tla, potres so čutili predvsem prebivalci občine Žalec
Šest ur čakanja, posmeh in ignoranca: pretresljiva izkušnja mame na urgenci v Mariboru
Škampi 28 evrov, lignji 22 evrov ... Takšne kakšne cene nas to poletje čakajo na morju
Ogenj zajel gospodarski objekt na Križan Vrhu, ogled kraja požara še poteka (FOTO)