Lan sodi med najhranljivejša živila na našem planetu. Za najboljši učinek drobnih semen pa je dobro uživati iz njih izdelano moko, saj tako telo lažje izkoristi vse v lanu zastopane hranljive snovi. Kateri so njeni pozitivni učinki na zdravje?
Izboljšuje delovanje prebave in varuje srce
Lanena semena, zlasti pa moka iz njih, pozitivno vplivajo na delovanje prebave in preprečujejo ali zdravijo zaprtje. Hkrati uravnavajo količino krvnega sladkorja, znižujejo raven slabega holesterola v krvi in tako skrbijo za zdravje srca ter ožilja.
Pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa
Ker deluje kot blago odvajalo, lanena moka pospešuje izločanje strupenih snovi iz črevesja in v njem spodbuja rast dobrih bakteriji. V lanenih semenih prisoten lecitin pozitivno vpliva na razgradnjo maščob v prebavnem traktu, vlakna in sluzi jih vežejo nase in skupaj z njimi se izločijo skozi prebavila.
Poskrbi za močne mišice in dobro odpornost
V štirih jedilnih žlicah lanene moke se nahajajo štirje gramov beljakovin, ključnih gradnikov mišične mase. Ob tem zagotavlja še veliko vitaminov B-kompleksa, kalija, magnezija in cinka, pomembnih mineralov za zdravo srce, prebavo in odpornost.
Za dobro delovanje možganov
Lanena semena so bogat vir omega tri in omega šest maščobnih kislin ter lignanov, naravnih fitosteronov, ki blažijo simptome menopavze ter premorejo antioksidatvno moč, varujejo pred virusnimi, bakterijskimi in glivičnimi okužbami ter pozitivno vplivajo na zdravje možganov.
Kako uporabljati laneno moko?
Žličko lanene moke dodajte ovsenim kosmičem za zajtrk, dobrodošla je v omakah, z njo je mogoče obogatiti kefir ali jogurt, poda se v sadno zelenjavne zmeške ter tudi v kruh in pecivo.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: