ZDRAVA IN OKUSNA
Lubenica - za hujšanje in imunski sistem
Lubenica je vir antioksidantov in ima pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja in čedalje pogostejših rakavih obolenj.
Odpri galerijo
Nobeno sadje ne pogasi žeje v vročih poletnih dnevih bolje kot lubenica. Najboljša je poleti, saj v tem letnem času vsebuje največ hranil. Je polna vode, okoli 92 odstotkov je je, ki je zlasti poleti izjemno pomembna, bogata je z vitamini A in C, B6 in B1, pa s kalijem in magnezijem. Ker vsebuje malo kalorij (30 kcal na 100 g), je super živilo za vse, ki bi radi malce shujšali. A ker vsebuje tudi sladkor, vendarle ne gre pretiravati.
Lubenice izvirajo iz Afrike, najprej so jih gojili v Egiptu, kjer so jih celo ovekovečili s hieroglifi na stene; sadež je bil tako cenjen, da so ga celo dajali v grobnice mnogo egiptovskih kraljev. In čeprav ji rečemo sadež, je pravzaprav zelenjava, kot buča ali bučke.
Ni le okusna, ampak tudi zdrava. Vsebuje snovi, ki blažijo vnetja, ter antioksidante, ki ščitijo pred prostimi radikali. Visoka vsebnost C-vitamina pomaga krepiti imunski sistem ter krajša čas okrevanja po bolezni, niža tudi tveganje infarkta in raka; 180 g lubenice zadovolji 20 odstotkov vsakodnevnih potreb po tem vitaminu. Bogata je z likopenom, ki niža tveganje za možgansko kap: skodelica lubenice vsebuje več likopena kot skodelica paradižnika. Številne raziskave potrjujejo učinkovitost likopena pri preprečevanju rakavih obolenj, zlasti raka prostate.
Citrulin, aminokislina, ki je v lubenici, se v telesu spremeni v arginin, ki je pomemben za dobro cirkulacijo krvi, sprošča in širi krvne žile ter je pomembna pri erektilni disfunkciji, popolna je tudi za tiste s slabšim libidom.
Lubenico si privoščimo tudi po fizični aktivnosti. Kot rečeno, vsebuje tudi magnezij in kalij, minerala, ki pomagata uravnotežati krvni tlak, tudi vitamini A, C in B6 so pomembni za zdravje srca. Preden jo boste razrezali, jo operite: na njej je precej bakterij, saj raste na zemlji, pa še veliko ljudi se je dotika. Da se bakterije ne bi širile na sočno rdeče meso, jo torej operite pod tekočo vodo. In ne zavrzite črnih semen: ta so zdrava, zlasti za ledvice, vsebujejo magnezij, fosfor, kalij. V azijski medicini se lubenice tradicionalno priporočajo za čiščenje ledvic: je izvrsten diuretik, spodbuja delovanje ledvic, povečuje nastajanje urina, s tem pa izločamo strupe iz telesa.
Lubenice izvirajo iz Afrike, najprej so jih gojili v Egiptu, kjer so jih celo ovekovečili s hieroglifi na stene; sadež je bil tako cenjen, da so ga celo dajali v grobnice mnogo egiptovskih kraljev. In čeprav ji rečemo sadež, je pravzaprav zelenjava, kot buča ali bučke.
Lubenica skrbi za zdravje srca, krepi imunski sistem pa še hujšati pomaga.
Vsi prisegamo na mrzlo, v hladilniku izgubi nekaj hranil. Pa vendarle, ko jo enkrat prerežete, jo raje postavite v hladilnik.
Ni le okusna, ampak tudi zdrava. Vsebuje snovi, ki blažijo vnetja, ter antioksidante, ki ščitijo pred prostimi radikali. Visoka vsebnost C-vitamina pomaga krepiti imunski sistem ter krajša čas okrevanja po bolezni, niža tudi tveganje infarkta in raka; 180 g lubenice zadovolji 20 odstotkov vsakodnevnih potreb po tem vitaminu. Bogata je z likopenom, ki niža tveganje za možgansko kap: skodelica lubenice vsebuje več likopena kot skodelica paradižnika. Številne raziskave potrjujejo učinkovitost likopena pri preprečevanju rakavih obolenj, zlasti raka prostate.
Citrulin, aminokislina, ki je v lubenici, se v telesu spremeni v arginin, ki je pomemben za dobro cirkulacijo krvi, sprošča in širi krvne žile ter je pomembna pri erektilni disfunkciji, popolna je tudi za tiste s slabšim libidom.
Lubenico si privoščimo tudi po fizični aktivnosti. Kot rečeno, vsebuje tudi magnezij in kalij, minerala, ki pomagata uravnotežati krvni tlak, tudi vitamini A, C in B6 so pomembni za zdravje srca. Preden jo boste razrezali, jo operite: na njej je precej bakterij, saj raste na zemlji, pa še veliko ljudi se je dotika. Da se bakterije ne bi širile na sočno rdeče meso, jo torej operite pod tekočo vodo. In ne zavrzite črnih semen: ta so zdrava, zlasti za ledvice, vsebujejo magnezij, fosfor, kalij. V azijski medicini se lubenice tradicionalno priporočajo za čiščenje ledvic: je izvrsten diuretik, spodbuja delovanje ledvic, povečuje nastajanje urina, s tem pa izločamo strupe iz telesa.