POLETNA RADOST

Lubenica za zdrave oči, močno erekcijo in dobro odpornost

Ni le okusna, temveč tudi zdrava.
 
Fotografija: Sočna lubenica za svežino in zdravje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Sočna lubenica za svežino in zdravje. FOTO: Thinkstock

Najbrž ni sadeža, ki bi v poletni vročini prijal bolj od sočne lubenice. Čeprav večina meni, da gre za sadje, so lubenice v resnici zelenjava, sorodnice buč. Res je, da so na voljo vse leto, a najsočnejše, najslajše in najbolj zdrave so tiste, ki jih je mogoče kupiti poleti.

Kaj vse je v njej

V 100 gramih lubenice je le 30 kalorij, ob tem pa veliko vode, vitamina C, kalija in magnezija. V njej je veliko likopena, rastlinskega pigmenta, katerega količina se s shranjevanjem v hladilniku res nekoliko zmanjša, a ne glede na to, je prerezano lubenico najboljše hraniti na hladnem. Zaradi vitamina C krepi odpornost, pospešuje okrevanje po boleznih, manjša verjetnost srčne kapi in nekaterih oblik raka. Citrulin, aminokislina v lubenici, se v telesu pretvori v arginin. Ta pozitivno vpliva na pretok krvi.

Lubenica v številkah

  • V 100 gramih sadeža je 210 mg citrulina: ta sprošča krvne žile, s tem pozitivno vpliva na srce, spodbuja okrevanje mišic po vadbi in pomaga do boljše erekcije, zato je lubenica imenovana tudi naravna viagra.
  • V tolikšni količini sadeža je 20 odstotkov dnevno potrebne količine vitamina C in sedem miligramov kalcija, ki je ključen za zdrave kosti.
  • Likopen varuje pred številnimi rakavimi obolenji, zlasti pred rakom prostate.
  • Obstaja 1200 vrst lubenic, ki se razlikujejo po barvi, obliki, okusu in sočnosti.
  • V 150 gramih lubenice je pet odstotkov dnevno potrebnega vitamina A, ki je zaslužen za zdravje oči in lepo kožo.
  • V lubenici je 92 odstotkov vode, šest odstotkov sladkorja in dva odstotka vlaknin.
  • Po nekaj dneh shranjevanja v hladilniku izgubi 40 odstotkov hranljivih snovi.

Uporaben tudi olupek

Največ vitaminov je prav v olupku lubenice, ki ga večina zavrže. Na prvem mestu so tu vitamin A, B6 (piridoksin), C ter elementa kalij in magnezij. Ker olupek res ni pretirano okusen, ga je primerno dodajati sadnim napitkom ali drobno nasekljano solatam.

Semena za lepo polt in zdravo živčevje

Semena vsebujejo več beljakovin in manj ogljikovih hidratov kot mandlji. V 100 gramih semen je kar 20 gramov beljakovin. Prav tako so v njih zastopani vitamini B, od katerih prevladuje vitamin B3 (niacin). V 100 gramih semen so trije miligrami niacina, kar znaša 15 odstotkov njegovega dnevno priporočenega vnosa. Niacin je ključen za pravilno delovanje živčnega in prebavnega sistema ter za zdravje kože. Med vitamini B je v teh semenih še folna kislina (B9), tiamin (B1), riboflavin (B2), vitamin B6 in pantotenska kislina (B5). V tolikšni količini so štirje grami magnezija, kolikor znaša njegov dnevno priporočeni vnos. Drugi pomembni elementi v pečkah lubenice so fosfor, železo, kalij, natrij, baker, mangan in cink. Omeniti gre še zdrave maščobe. Teh je v tolikšni količini 40 gramov, od tega le osem gramov nasičenih. Nenasičene maščobe zmanjšujejo holesterol v krvi in pomagajo zniževati visok krvni pritisk.

Pred uživanjem jo obvezno temeljito operite

Ne glede na to, ali nameravate olupek zaužiti ali zavreči, lubenico, preden zarežete vanjo, vedno temeljito operite, saj raste na zemlji in gre, preden pride do končnega kupca, skozi veliko rok. Na njenem olupku je veliko umazanije in bakterij, ki se z rezanjem prenesejo v notranjost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije