RIBE
Luka Jezeršek uči kuhati na daljavo
Tudi kulinarične delavnice se selijo na splet; pripravo sladkovodnih rib je premierno prikazal Luka Jezeršek.
Odpri galerijo
V dneh, ko sta se na splet preselila pouk in telovadba, virtualni pa so celo Miklavži, Božički, dedki Mrazi ter novoletne zabave, po elektronski poti v naše domove prihajajo še kulinarične delavnice.
Tako je tudi Luka Jezeršek, eden od sodnikov v slovenskem MasterChefu, ta teden pripravo ribjih jedi poučeval na daljavo. To je bil tudi prvi virtualni tečaj Akademije Jezeršek, kot ta znana gorenjska gostinska družina imenuje svoje kuharske delavnice.
Lokalno na krožniku
Delavnico, ki se je osredotočila na sladkovodne ribe, so v sodelovanju z Gostinstvom Jezeršek pripravili pod okriljem Lokalne akcijske skupine (LAS) Gorenjska košarica, ki deluje v sklopu regionalne razvojne agencije BSC Kranj. Tam so takole povzeli bistvo projekta, ki ga pripravljajo z denarjem iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo: »Kakovostne sladkovodne ribe in ribji izdelki iz lokalnega okolja se premalokrat znajdejo na naših krožnikih.«
Kot je pojasnil Rok Šimenc, direktor razvojne agencije BSC Kranj, je LAS Gorenjska košarica letos poskrbela za več kot 20 projektov na Gorenjskem, pri tem pa so sodelovali z gorenjskimi ribogojnicami. Te je naštel Mitja Kadoič, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj, ki je omenil Ribogojnico Zupan (Nomenj pri Bohinju), ribogojnico iz Mošenj blizu Radovljice, Ribogojnico Bizjak z Zgornje Bele pri Preddvoru, ribogojnico Avguština Verbiča iz okolice Cerkelj na Gorenjskem ter Ribogojnico Vodomec na Pšati, prav tako nedaleč od Cerkelj na Gorenjskem.
Kadoič še dodaja: »V sklopu projekta strokovno svetujemo na področju ribogojništva na Gorenjskem, izšolali pa smo tudi 15 ocenjevalcev ribjih izdelkov. Ti so dvakrat, letos in lani, ocenjevali ribje izdelke. Na ocenjevanje je prispelo 50 vzorcev, kar 11 nagrad pa so prejele gorenjske ribogojnice.«
Tri jedi s postrvmi
Prek spleta so torej pripravili brezplačno kuharsko delavnico, ki jo je na svojih domovih spremljalo več kot 50 ljubiteljskih kuharjev z vse Gorenjske. In katere ribje jedi je Luka Jezeršek izbral za prvo virtualno kulinarično delavnico? Ribjo večerjo je kot hladna predjed začel namaz dimljene postrvi s smetanovim sirčkom in sušenimi paradižniki.
Topla predjed je bil file postrvi, pečen v pergamentu s koromačem, pomarančo, kaprami in orehi pekan. File je bil tudi v središču glavne jedi, le da je bil pečen, družbo pa mu je delala ajdova kaša z jesensko zelenjavo.
Tako je tudi Luka Jezeršek, eden od sodnikov v slovenskem MasterChefu, ta teden pripravo ribjih jedi poučeval na daljavo. To je bil tudi prvi virtualni tečaj Akademije Jezeršek, kot ta znana gorenjska gostinska družina imenuje svoje kuharske delavnice.
Lokalno na krožniku
Delavnico, ki se je osredotočila na sladkovodne ribe, so v sodelovanju z Gostinstvom Jezeršek pripravili pod okriljem Lokalne akcijske skupine (LAS) Gorenjska košarica, ki deluje v sklopu regionalne razvojne agencije BSC Kranj. Tam so takole povzeli bistvo projekta, ki ga pripravljajo z denarjem iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo: »Kakovostne sladkovodne ribe in ribji izdelki iz lokalnega okolja se premalokrat znajdejo na naših krožnikih.«
Kot je pojasnil Rok Šimenc, direktor razvojne agencije BSC Kranj, je LAS Gorenjska košarica letos poskrbela za več kot 20 projektov na Gorenjskem, pri tem pa so sodelovali z gorenjskimi ribogojnicami. Te je naštel Mitja Kadoič, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj, ki je omenil Ribogojnico Zupan (Nomenj pri Bohinju), ribogojnico iz Mošenj blizu Radovljice, Ribogojnico Bizjak z Zgornje Bele pri Preddvoru, ribogojnico Avguština Verbiča iz okolice Cerkelj na Gorenjskem ter Ribogojnico Vodomec na Pšati, prav tako nedaleč od Cerkelj na Gorenjskem.
Sladkovodne ribe bi se morale pogosteje znajti na naših jedilnikih.
Kadoič še dodaja: »V sklopu projekta strokovno svetujemo na področju ribogojništva na Gorenjskem, izšolali pa smo tudi 15 ocenjevalcev ribjih izdelkov. Ti so dvakrat, letos in lani, ocenjevali ribje izdelke. Na ocenjevanje je prispelo 50 vzorcev, kar 11 nagrad pa so prejele gorenjske ribogojnice.«
Tri jedi s postrvmi
Prek spleta so torej pripravili brezplačno kuharsko delavnico, ki jo je na svojih domovih spremljalo več kot 50 ljubiteljskih kuharjev z vse Gorenjske. In katere ribje jedi je Luka Jezeršek izbral za prvo virtualno kulinarično delavnico? Ribjo večerjo je kot hladna predjed začel namaz dimljene postrvi s smetanovim sirčkom in sušenimi paradižniki.
Topla predjed je bil file postrvi, pečen v pergamentu s koromačem, pomarančo, kaprami in orehi pekan. File je bil tudi v središču glavne jedi, le da je bil pečen, družbo pa mu je delala ajdova kaša z jesensko zelenjavo.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
09:00
Jesensko branje