CHIA SEMENA
Majhna semena za veliko energije
Chia semena so polna hranil, ki ohranjajo zdravje prebave, skrbijo za zdravje srca, krepijo kosti in zobe; dodajamo jih lahko sladkim in slanim jedem.
Odpri galerijo
Drobna semena bele ali temno sive do črne barve imajo visoko prehransko vrednost, zato ne preseneča, da so bila chia semena zelo pomembna v azteški civilizaciji. Azteki in Maji so jih uporabljali kot odličen vir energije. Salvia hispanica je cvetoča rastlina, doma v Mehiki in Gvatemali, iz katere pridobivajo chia semena, ki so v zadnjih letih tudi pri nas postala pravo odkritje, zlasti zaradi visoke vsebnosti številnih hranil, zaradi česar so ta drobna semena dosegla status superhrane.
Telo preskrbijo s proteini, vitamini A, B, E in D ter minerali kalcijem, kalijem, bakrom, železom, manganom in cinkom. So tudi odličen vir vlaknin, 30 gramov chia semen (približno dve žlici) vsebuje 11 gramov prehranskih vlaknin, tretjino priporočenega dnevnega vnosa za odrasle. Vlaknine so super, saj nadzorujejo prebavo, jo pospešujejo in hkrati naravno čistijo črevesje, skrbijo za zdrav holesterol.
Chia semena imajo več maščobnih kislin omega 3 kot losos, več kalcija kot mleko (28 gramov chia semen vsebuje 18 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa), trikrat toliko železa kot špinača, 32 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa magnezija in tudi beljakovin, slednje je zlasti pomembno za tiste, ki uživajo le malo ali nič živalskih izdelkov, 30 gramov chia semen vsebuje štiri grame beljakovin.
Maščobne kisline omega 3 so nujne za zdravje možganov, kalcij je pomemben za zdravje zob in kosti, preprečuje osteoporozo. Poleg tega chia semena pomagajo pri diabetesu tipa 2, saj želatinast ovoj, ki ga semena razvijejo v dotiku s tekočino, prepreči hiter dvig glukoze v krvi. Izboljšujejo zdravje žil, saj skrbijo za holesterol, torej nižajo slabega (LDL) in dvigajo dobrega (HDL).
Vsebujejo tudi triptofan, aminokislino, ki izboljšuje spanje, pomaga nadzorovati apetit in dviga razpoloženje.
Vključiti chia semena v prehrano ni težko. Ker so blagega okusa, jih lahko dodajamo skoraj vsem jedem: posipamo jih po solati, kosmičih in kašah, sladicah, jih dodamo v jogurt, smuti, testo za kruh ali pico, kolače, pecivo. Tako jih bomo še obogatili z vitamini in minerali.
Telo preskrbijo s proteini, vitamini A, B, E in D ter minerali kalcijem, kalijem, bakrom, železom, manganom in cinkom. So tudi odličen vir vlaknin, 30 gramov chia semen (približno dve žlici) vsebuje 11 gramov prehranskih vlaknin, tretjino priporočenega dnevnega vnosa za odrasle. Vlaknine so super, saj nadzorujejo prebavo, jo pospešujejo in hkrati naravno čistijo črevesje, skrbijo za zdrav holesterol.
Chia semena imajo več maščobnih kislin omega 3 kot losos, več kalcija kot mleko (28 gramov chia semen vsebuje 18 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa), trikrat toliko železa kot špinača, 32 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa magnezija in tudi beljakovin, slednje je zlasti pomembno za tiste, ki uživajo le malo ali nič živalskih izdelkov, 30 gramov chia semen vsebuje štiri grame beljakovin.
Maščobne kisline omega 3 so nujne za zdravje možganov, kalcij je pomemben za zdravje zob in kosti, preprečuje osteoporozo. Poleg tega chia semena pomagajo pri diabetesu tipa 2, saj želatinast ovoj, ki ga semena razvijejo v dotiku s tekočino, prepreči hiter dvig glukoze v krvi. Izboljšujejo zdravje žil, saj skrbijo za holesterol, torej nižajo slabega (LDL) in dvigajo dobrega (HDL).
V zadnjih letih so chia semena dosegla status superhrane.
Vsebujejo tudi triptofan, aminokislino, ki izboljšuje spanje, pomaga nadzorovati apetit in dviga razpoloženje.
Vključiti chia semena v prehrano ni težko. Ker so blagega okusa, jih lahko dodajamo skoraj vsem jedem: posipamo jih po solati, kosmičih in kašah, sladicah, jih dodamo v jogurt, smuti, testo za kruh ali pico, kolače, pecivo. Tako jih bomo še obogatili z vitamini in minerali.