BOROVNICE
Majhne kroglice, velika moč
So sladke, nizkokalorične in hranljive: ne preseneča, da so borovnice najljubše sadje mnogih.
Odpri galerijo
Borovnice so prava superhrana: majhne kroglice modre barve so polne hranil in zato blagodejne za zdravje, obenem pa imajo le malo kalorij. Vsebujejo mangan, vitamina C in K, prehranske vlaknine, kalij, kalcij, fosfor, tudi pektin, ki niža holesterol, ter antocian, enega najmočnejših antioksidantov. Prav ta jim daje modro ali vijolično barvo in naj bi nižal tveganje za nastanek vnetij in raka.
Plodovi niso edini del tega večletnega grma, ljudska medicina s pridom uporablja tudi listke, iz katerih pripravljamo čaj, tega pa uporabljamo pri številnih stanjih, denimo driski, vnetju ustne votline pa tudi sladkorni bolezni. Nedavne raziskave so pokazale, da borovnice (ki imajo nizek glikemični indeks) dobro vplivajo na regulacijo sladkorja v krvi pri ljudeh, ki bolehajo za diabetesom tipa 2.
Redno uživanje borovnic dobro vpliva na krvni tlak, niža (pre)visokega. Tudi oko ima koristi od borovnic, saj ščitijo mrežnico pred oksidativnim stresom in negativnim vplivom sončnega sevanja. Morda najpomembnejše raziskovanje borovnic je pokazalo, da bi lahko ta majhen sadež postal pomemben zaveznik v boju proti alzheimerjevi bolezni. V raziskavi so sodelovali starejši od 76 let: 12 tednov uživanja borovnic je zadostovalo za izboljšanje rezultatov na testih kognitivnih funkcij! A borovnice ne koristijo le za izboljšanje spomina, so prepričani avtorji študije: odlagajo začetek drugih kognitivnih težav, povezanih s staranjem, tudi demenco.
No, poleg tega naj bi preprečevale okužbe urinarnega trakta in blažile menstrualne težave, tudi pri hemoroidih pomagajo, čaj, ki ga redno vtiramo v lasišče, pa naj bi pospeševal rast las.
Najbolj okusne in največjo prehransko korist imajo, če jih uživamo sveže. A ker ne trajajo vse leto, jih lahko zamrznemo, da jih bomo jedli tudi sredi zime, ali pa skuhamo v džem. Iz njih lahko naredimo sok, okusen kolač in slasten sladoled.
Plodovi niso edini del tega večletnega grma, ljudska medicina s pridom uporablja tudi listke, iz katerih pripravljamo čaj, tega pa uporabljamo pri številnih stanjih, denimo driski, vnetju ustne votline pa tudi sladkorni bolezni. Nedavne raziskave so pokazale, da borovnice (ki imajo nizek glikemični indeks) dobro vplivajo na regulacijo sladkorja v krvi pri ljudeh, ki bolehajo za diabetesom tipa 2.
Redno uživanje borovnic dobro vpliva na krvni tlak, niža (pre)visokega. Tudi oko ima koristi od borovnic, saj ščitijo mrežnico pred oksidativnim stresom in negativnim vplivom sončnega sevanja. Morda najpomembnejše raziskovanje borovnic je pokazalo, da bi lahko ta majhen sadež postal pomemben zaveznik v boju proti alzheimerjevi bolezni. V raziskavi so sodelovali starejši od 76 let: 12 tednov uživanja borovnic je zadostovalo za izboljšanje rezultatov na testih kognitivnih funkcij! A borovnice ne koristijo le za izboljšanje spomina, so prepričani avtorji študije: odlagajo začetek drugih kognitivnih težav, povezanih s staranjem, tudi demenco.
Borovnice so naravna funkcionalna hrana, njihovi pozitivni učinki na zdravje so znanstveno dokazani.
No, poleg tega naj bi preprečevale okužbe urinarnega trakta in blažile menstrualne težave, tudi pri hemoroidih pomagajo, čaj, ki ga redno vtiramo v lasišče, pa naj bi pospeševal rast las.
Najbolj okusne in največjo prehransko korist imajo, če jih uživamo sveže. A ker ne trajajo vse leto, jih lahko zamrznemo, da jih bomo jedli tudi sredi zime, ali pa skuhamo v džem. Iz njih lahko naredimo sok, okusen kolač in slasten sladoled.