RECEPT
Makov biskvit s čokolado
Makov nadev se najpogosteje pojavi v makovi potici, cela zrna pa kot posip na kruhu ali drobnem pekovskem pecivu.
Odpri galerijo
Makova zrna imajo v naši kulinariki dolgo zgodovino. Uporabljamo jih zlasti v pecivih in drugih jedeh iz testa, priljubljena so makova potica, različni rogljički in drugo drobno pecivo. Dodajamo jih v nadeve ali jih potresemo po kruhu. Najbolj znane so makovke, majhne bele štručke z makovim posipom.
Mak se dobo obnese v slanih in sladkih jedeh, nepogrešljiv je na slanih palčkah in drugih prigrizkih iz krhkega testa, mešamo ga lahko s sirom, papriko ali drugimi semeni. Nekateri ga dodajajo k drugim jedem, na primer rižoti. Kupimo mletega ali v celih zrnih.
Za 4 osebe:
2 skodelici mleka
2 skodelici moke
2 skodelici sladkorja
2 jajci
1 skodelica olja
1 vaniljev sladkor
1 pecilni prašek
100 g maka
5 g jedilne čokolade
rezina masla
V skledi zmešamo moko, sladkor, mak, vaniljev sladkor in pecilni prašek. Dodamo mleko, olje in jajca in zmešamo z mešalnikom. Maso vlijemo v pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač in enakomerno razporedimo. Pečemo na 180 stopinj približno 45 minut. Biskvit pustimo, da se nekoliko ohladi. Medtem v vodni kopeli stopimo čokolado in maslo, z gladko maso prelijemo biskvit in počakamo, da se preliv strdi. Razrežemo na poljubne kose in postrežemo.
2 skodelici mleka
2 skodelici moke
2 skodelici sladkorja
2 jajci
1 skodelica olja
1 vaniljev sladkor
1 pecilni prašek
100 g maka
5 g jedilne čokolade
rezina masla
V skledi zmešamo moko, sladkor, mak, vaniljev sladkor in pecilni prašek. Dodamo mleko, olje in jajca in zmešamo z mešalnikom. Maso vlijemo v pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač in enakomerno razporedimo. Pečemo na 180 stopinj približno 45 minut. Biskvit pustimo, da se nekoliko ohladi. Medtem v vodni kopeli stopimo čokolado in maslo, z gladko maso prelijemo biskvit in počakamo, da se preliv strdi. Razrežemo na poljubne kose in postrežemo.
Mak se dobo obnese v slanih in sladkih jedeh, nepogrešljiv je na slanih palčkah in drugih prigrizkih iz krhkega testa, mešamo ga lahko s sirom, papriko ali drugimi semeni. Nekateri ga dodajajo k drugim jedem, na primer rižoti. Kupimo mletega ali v celih zrnih.