RECEPT
Marelična pita
Enostavno pecivo, ki nam bo prijalo v teh poletnih dneh, pripravimo iz rahlega testa in sočnega sadja.
Odpri galerijo
Marelice so čudovito sadje poletja, ravno prav sladke in malo kiselkaste, da prijetno osvežijo. Kupimo ali nabiramo zrele plodove, nezreli so preveč kisli za uživanje. Uporabljamo jih v številnih sladicah, priljubljena je marelična rahla pita, zlasti pa obožujemo marelično marmelado.
Izvrstne so seveda tudi sveže, narezane na koščke jih dodajamo sadnim solatam ali smutijem. Z marelicami se odlično podajo sveži siri, skuta in jogurt, zlasti pa stepena sladka smetana, če želimo malo slajšo jed. Seveda ne smemo pozabiti na tradicionalne marelične cmoke, ki jih pripravimo iz krompirjevega testa.
Za 4 osebe:
0,5 kg marelic
150 g moke
150 g masla
70 g sladkorja
2 jajci
1 vaniljev sladkor
0,5 zavojčka pecilnega praška
sladkor v prahu
Maslo segrejemo na sobno temperaturo in ga penasto umešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in rumenjaki. Previdno vmešamo moko s pecilnim praškom in sneg, ki smo ga stepli iz beljakov. Testo denemo v pekač. Marelice operemo, razpolovimo in razkoščičimo. Olupimo jih po želji. Polovice razporedimo po testu, nežno, brez pritiskanja, jih polagamo s prerezanim delom navzdol. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj dobre pol ure. Postrežemo hladno, potreseno s sladkorjem v prahu.
0,5 kg marelic
150 g moke
150 g masla
70 g sladkorja
2 jajci
1 vaniljev sladkor
0,5 zavojčka pecilnega praška
sladkor v prahu
Maslo segrejemo na sobno temperaturo in ga penasto umešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in rumenjaki. Previdno vmešamo moko s pecilnim praškom in sneg, ki smo ga stepli iz beljakov. Testo denemo v pekač. Marelice operemo, razpolovimo in razkoščičimo. Olupimo jih po želji. Polovice razporedimo po testu, nežno, brez pritiskanja, jih polagamo s prerezanim delom navzdol. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj dobre pol ure. Postrežemo hladno, potreseno s sladkorjem v prahu.
Izvrstne so seveda tudi sveže, narezane na koščke jih dodajamo sadnim solatam ali smutijem. Z marelicami se odlično podajo sveži siri, skuta in jogurt, zlasti pa stepena sladka smetana, če želimo malo slajšo jed. Seveda ne smemo pozabiti na tradicionalne marelične cmoke, ki jih pripravimo iz krompirjevega testa.