SLASTNO
Marmelada z rabarbaro (RECEPET)
Jagode in rabarbaro na vrtu pobiramo istočasno, zato se dobro dopolnjujeta tudi na krožniku.
Odpri galerijo
Med prvimi sadeži, ki spomladi zorijo na vrtu in so primerni za pripravo marmelade, so nadvse priljubljene jagode. Manj znana je rabarbara, ki jo prav tako nabiramo spomladi in zgodaj poleti, če ju skuhamo skupaj, pa dobimo marmelado izjemnega okusa. Nekoliko ga lahko prilagajamo z začimbami, dodajamo lahko cimet, vaniljo, klinčke pa tudi muškatni orešček. Marmelado lahko pustimo v koščkih ali jo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Skuhamo jo tudi iz same rabarbare, lahko pa v kombinaciji z jabolki.
Za 4 osebe:
0,5 kg jagod
0,5 kg stebel rabarbare
300 g želirnega sladkorja
1 limona
0,5 žličke vanilje v prahu
0,5 žličke cimeta
Stebla rabarbare očistimo, olupimo in narežemo na koščke, jagode operemo in narežemo; stresemo v lonec, dodamo sok, ki smo ga stisnili iz limone, in potresemo z želirnim sladkorjem. Dodamo vaniljo in cimet ter dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo stati vsaj dve uri, vmes večkrat premešamo. Potem postavimo na štedilnik in počasi segrevamo do vretja, vmes mešamo, da se sladkor stopi. Na majhnem ognju kuhamo petnajst minut, peno, ki se nabira med kuhanjem, odstranimo. Marmelado nadevamo v sterilizirane kozarce in dobro zapremo. Postavimo jih na glavo, pokrijemo z odejo in pustimo, da se ohladijo.
0,5 kg jagod
0,5 kg stebel rabarbare
300 g želirnega sladkorja
1 limona
0,5 žličke vanilje v prahu
0,5 žličke cimeta
Stebla rabarbare očistimo, olupimo in narežemo na koščke, jagode operemo in narežemo; stresemo v lonec, dodamo sok, ki smo ga stisnili iz limone, in potresemo z želirnim sladkorjem. Dodamo vaniljo in cimet ter dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo stati vsaj dve uri, vmes večkrat premešamo. Potem postavimo na štedilnik in počasi segrevamo do vretja, vmes mešamo, da se sladkor stopi. Na majhnem ognju kuhamo petnajst minut, peno, ki se nabira med kuhanjem, odstranimo. Marmelado nadevamo v sterilizirane kozarce in dobro zapremo. Postavimo jih na glavo, pokrijemo z odejo in pustimo, da se ohladijo.