Maščobne kisline varujejo srce in ožilje
Poglavitni vzrok za večino bolezni sodobnega sveta sta pomanjkanje maščobnih kislin omega 3 in pretiran vnos omega 6. »V zadnjih petdesetih letih se je razmerje omega 6 in omega 3 spremenilo z 2:1 na 15:1. Temu sledi vedno večja pojavnost vnetnih bolezni in zdravstvenih težav,« opozarja predsednica Lekarniške zbornice mag. Darja Potočnik Benčič.
1000 mg na dan je priporočeni odmerek.
Preprečujejo tudi strdke
Omega 3 spadajo med esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih organizem sam ne more proizvesti, nadaljuje sogovornica: »Delimo jih na alfa-linolensko kislino (ALA), dokozaheksaenojsko kislino (DHA), eikozapentaenojsko kislino (EPA), linolno kislino (LA) in arahidonsko kislino (AA). Njihova zadostna mera v organizmu je bistvenega pomena za zdravje, saj imajo pomembno vlogo v rasti in razvoju možganov, živčevja, kardiovaskularnega sistema, srca ter očesne mrežnice, sodelujejo pri sintezi hormonov. Nujne so tudi za normalno delovanje imunskega sistema, zato njihovo pomanjkanje poveča možnosti za okužbe in vnetne procese.« Maščobne kisline omega 3 stroka že dolgo opeva kot pomembne varuhinje srca in ožilja, kardiovaskularne bolezni so namreč poglavitni vzrok obolevnosti v razvitem svetu, pomembne so tudi pri zmanjševanju vnetnih procesov v telesu, znižujejo koncentracijo trigliceridov, skupnega holesterola in holesterola LDL v krvi. Predvsem EPA in DHA imata tu pomembno zaščitno vlogo. Omega 3 preprečujejo nastanek krvnih strdkov, povečujejo pretočnost krvi in nižajo krvni tlak, preprečujejo motnje srčnega ritma in krepijo stene arterij.
Več znakov pomanjkanja
Nujne so za normalno delovanje imunskega sistema, njihovo pomanjkanje poveča možnosti za okužbe.
Telo nas na pomanjkanje opomni s številnimi in zelo resnimi znaki, sklene mag. Potočnik Benčičeva: »Pojavijo se akne, bolezni srca in ožilja, hitrejše staranje, visok krvni tlak, luskavica, rak prostate, shizofrenija, duševne bolezni, lupus, motnje vida in depresija. Težko je neposredno povezati našteta obolenja in pomanjkanje omega 3, je pa dokazano, da premajhen vnos pospeši napredovanje bolezni.«