Odličen recept za masleno omako
Po nekaterih receptih maslo raztopimo v parni kopeli, po drugih v kozici. Ko dodajamo rumenjake, moramo nenehno mešati, sicer se lahko zgodi, da bodo zakrknili. Maslena omaka je v osnovi nežnega okusa, če hočemo, da bo bolj izrazita, ji dodajamo ostre začimbe, na primer poper ali čili.
Za 4 osebe:
150 g masla
4 rumenjaki
1 čebula
1 dcl kisa
1 dcl suhega belega vina
sol, kajenski poper
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozico zlijemo vino in kis, dodamo čebulo in zavremo. Kuhamo približno pet minut, nekoliko ohladimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Maslo raztopimo v parni kopeli. Rumenjake razžvrkljamo in jih z metlico za stepanje primešamo stopljenemu maslu, pazimo, da ne zakrknejo. Ko je zmes povsem gladka, solimo in popramo. Maslu primešamo čebulno omako in dobro premešamo.
Postrežemo jo k mnogim jedem, najbolj se poda k pečenim ribam ali mesu. Žlico ali dve lahko prelijemo po polpetih v burgerju, prileže se k mesu z žara. Lahko jo postrežemo v servirni skodelici in vanjo pomakamo grisine, koščke kruha ali na palčke narezano zelenjavo, na primer korenje ali papriko.