VINO
Mavrič: rumeni muškat, 2016
Vino je iz sušenega grozdja nastalo zaradi srednješolske naloge spod peresa mladega Jana Mavriča.
Odpri galerijo
»Pred dvema, tremi leti smo v srednji biotehniški šoli v Šempetru pri Gorici delali projektno nalogo. Odločil sem se, da se osredotočim na vino iz sušenega grozdja, in nastal je ta rumeni muškat,« je o vinu, ki ga ta teden postavljamo v središče, povedal Jan Mavrič.
Na vprašanje, kako to, da se je med šolanjem na programu kmetijski tehnik odločil za takšno, ne ravno vsakdanjo kombinacijo, je mladenič iz Šlovrenca v Goriških brdih dodal: »Hotel sem narediti nekaj posebnega – nekaj, česar v naši kleti še nismo imeli.«
Iz sodobnosti, ki jo zaznamujejo tudi posebna vina, se je ozrl v preteklost. Ne brez ponosa je pojasnil, da je v tej briški vasici družinsko vinogradniško in vinarsko tradicijo začel že njegov praded Alojz, pozneje sta vinarstvo prevzela ded Ivan in oče Peter.
Še to: prvo avtorsko vino mladega Jana Mavriča v sebi nosi višji ostanek sladkorja (15 gramov ga je v litru) in hkrati višjo stopnjo alkohola (ta sega nad 15 vol. %), zato je kozarček rumenega muškata več kot dovolj, da v spremljavi kake rahle vaniljeve sladice lepo zaokroži obrok. Povedano z besedami mladega Jana Mavriča: "To vino je kar zagatno, saj je sladko in močno."
Na vprašanje, kako to, da se je med šolanjem na programu kmetijski tehnik odločil za takšno, ne ravno vsakdanjo kombinacijo, je mladenič iz Šlovrenca v Goriških brdih dodal: »Hotel sem narediti nekaj posebnega – nekaj, česar v naši kleti še nismo imeli.«
Iz sodobnosti, ki jo zaznamujejo tudi posebna vina, se je ozrl v preteklost. Ne brez ponosa je pojasnil, da je v tej briški vasici družinsko vinogradniško in vinarsko tradicijo začel že njegov praded Alojz, pozneje sta vinarstvo prevzela ded Ivan in oče Peter.
»Danes imamo dobrih deset hektarjev vinogradov, na katerih raste 30.000 trt,« je dve številki, ki opisujeta sodobno vinsko zgodbo družine Mavrič, nanizal mladi Jan in dodal, da tri generacije s skupnimi močmi skrbijo za trte rebule, cabernet sauvignona, rumenega muškata, malvazije, sivega in modrega pinota, merlota ter sauvignonassa (v preteklosti imenovanega tokaj). Poleg vinske zgodbe imajo na kmetiji Mavrič del, namenjen suhomesnim izdelkom, kuhajo pa tudi žganice.
Še to: prvo avtorsko vino mladega Jana Mavriča v sebi nosi višji ostanek sladkorja (15 gramov ga je v litru) in hkrati višjo stopnjo alkohola (ta sega nad 15 vol. %), zato je kozarček rumenega muškata več kot dovolj, da v spremljavi kake rahle vaniljeve sladice lepo zaokroži obrok. Povedano z besedami mladega Jana Mavriča: "To vino je kar zagatno, saj je sladko in močno."
Lepa spremljava vaniljiIn h katerim jedem bi se podalo vino, ki ga je v briško vinsko klet ponesla srednješolska projektna naloga? »Seveda se lepo poda k sladicam, predvsem takšnim na osnovi vanilje,« je kulinarično spremljavo k vinu, ki v vonju in okusu nosi medene note, predlagal Jan Mavrič.