RECEPT
Medena omaka iz aronije
Aronijo poznamo predvsem v sokovih ali marmeladah, iz plodov pa lahko pripravimo tudi različne omake in priloge.
Odpri galerijo
Sveži plodovi aronije imajo precej trpek okus, kar marsikoga odvrne od uživanja. Predelana v sokove, marmelade in sirupe ali posušena za pripravo čaja ima nekoliko bolj mil in prijeten okus. Ker vsebuje obilico antioksidantov, vitaminov in mineralov, je izjemno cenjena pri ljudeh, ki prisegajo na zdravo prehrano, priporočljivo jo je uživati v manjših količinah.
Pri nas je kar dobra ponudba izdelkov iz aronije, priprave soka, marmelade ali sirupa pa se lahko lotimo tudi sami. Plodove lahko sušimo ali zamrznemo in jih pozneje uporabimo za pripravo čaja ali sladic. Uživamo jih na primer v muslijih ali jih zmešamo z navadnim jogurtom.
Za 4 osebe:
2–3 jabolka
200 g svežih plodov aronije
1 majhna čebula
1 žlica medu
olje
jabolčni kis
sol
žlička koruzne moke
Čebulo olupimo in nasekljamo ter stresemo v kozico z vročim oljem. Pražimo, dokler ne postekleni. Jabolka olupimo in narežemo na majhne kocke, aronijo očistimo. Oboje stresemo k čebuli, premešamo in na hitro prepražimo. Dodamo med, 2 žlici kisa, malo posolimo in potresemo z moko. Premešamo in na majhnem ognju kuhamo 10–15 minut, da se jabolka zmehčajo. Vmes večkrat premešamo. Omako postrežemo s testeninami, dobro se poda tudi k na žaru pečenemu mesu ali ribam.
2–3 jabolka
200 g svežih plodov aronije
1 majhna čebula
1 žlica medu
olje
jabolčni kis
sol
žlička koruzne moke
Čebulo olupimo in nasekljamo ter stresemo v kozico z vročim oljem. Pražimo, dokler ne postekleni. Jabolka olupimo in narežemo na majhne kocke, aronijo očistimo. Oboje stresemo k čebuli, premešamo in na hitro prepražimo. Dodamo med, 2 žlici kisa, malo posolimo in potresemo z moko. Premešamo in na majhnem ognju kuhamo 10–15 minut, da se jabolka zmehčajo. Vmes večkrat premešamo. Omako postrežemo s testeninami, dobro se poda tudi k na žaru pečenemu mesu ali ribam.
Pri nas je kar dobra ponudba izdelkov iz aronije, priprave soka, marmelade ali sirupa pa se lahko lotimo tudi sami. Plodove lahko sušimo ali zamrznemo in jih pozneje uporabimo za pripravo čaja ali sladic. Uživamo jih na primer v muslijih ali jih zmešamo z navadnim jogurtom.