RECEPT
Mešana zelenjava iz voka
Kitajska listnata zelenjava je najboljša presna, če jo že pražimo ali dušimo, naj bo to res na hitro.
Odpri galerijo
S kitajsko listnato zelenjavo popestrimo številne jedi, zlasti solate. Najboljša je presna, saj ima rahlo pikanten okus, ki spominja na gorčico. Odlična in za oko privlačna bo, če jo pripravimo kot samostojno solato. Mladi listi so različnih oblik in barv, tako da si lahko pri pripravi jedi damo duška. Ker prihaja iz Azije, se pogosto znajde tudi v jedeh iz voka.
Za te je značilno, da se sestavine le na hitro prepražijo, in tako tudi kitajska listnata zelenjava kljub toplotni obdelavi ohrani svežino. Lahko jo uporabimo v prilogah, pri čemer jo le na hitro in nežno podušimo.
Za 4 osebe:
2 pesti kitajske listnate zelenjave
1 manjši por
2 korenčka
1 zelena paprika
2 stroka česna
100 g šampinjonov
2 žlici sezamovih semen
sezamovo olje, sojina omaka
poper, 1 čili
Zelenjavo in gobe očistimo in operemo. Por narežemo na kolobarje, korenje in papriko na rezance, gobe na lističe, česen stremo. Kitajsko zelenjavo narežemo na do pet centimetrov velike kose.
V voku segrejemo olje, biti mora vroče, da se pokadi, in nanj stresemo por in strt česen ter drobno nasekljan čili. Pražimo minuto, potem dodamo druge sestavine in pražimo še dve minuti. Na koncu dodamo sojino omako, kitajsko zelenjavo, potresemo sezamovo seme in pinjole in pražimo še minuto. Pozor! Med praženjem vok pogosto stresamo ali jed mešamo s kuhalnico.
2 pesti kitajske listnate zelenjave
1 manjši por
2 korenčka
1 zelena paprika
2 stroka česna
100 g šampinjonov
2 žlici sezamovih semen
sezamovo olje, sojina omaka
poper, 1 čili
Zelenjavo in gobe očistimo in operemo. Por narežemo na kolobarje, korenje in papriko na rezance, gobe na lističe, česen stremo. Kitajsko zelenjavo narežemo na do pet centimetrov velike kose.
V voku segrejemo olje, biti mora vroče, da se pokadi, in nanj stresemo por in strt česen ter drobno nasekljan čili. Pražimo minuto, potem dodamo druge sestavine in pražimo še dve minuti. Na koncu dodamo sojino omako, kitajsko zelenjavo, potresemo sezamovo seme in pinjole in pražimo še minuto. Pozor! Med praženjem vok pogosto stresamo ali jed mešamo s kuhalnico.
Za te je značilno, da se sestavine le na hitro prepražijo, in tako tudi kitajska listnata zelenjava kljub toplotni obdelavi ohrani svežino. Lahko jo uporabimo v prilogah, pri čemer jo le na hitro in nežno podušimo.