MED ELITO

Mojmir s kolinami v svet

Nekdanji kapetan mladinske kuharske reprezentance znova med svetovno elito
Fotografija: Mojmir Šiftar FOTO: Dean Dubokovič
Odpri galerijo
Mojmir Šiftar FOTO: Dean Dubokovič

Mojmir Šiftar, ki vodi kuhinjo v kranjskogorskem hotelu Skipass, do nedavnega pa je bil tudi na čelu slovenske mladinske kuharske reprezentance, se je te dni uvrstil med polfinaliste prestižnega izbora S. Pellegrino Young Chef 2018. Med 210 polfinalistov z vsega sveta je 25-letnika, ki ima na roki vtetovirano življenjsko vodilo Chef for Life, ponesla sodobno zapeljana jed, navdihnjena s tradicionalnimi kolinami.

Tekmovanje poteka pod okriljem organizacije, ki izbira tako 50 najboljših restavracij na svetu, kamor sta se doslej uvrstili Restavracija JB in Hiša Franko, kot izbor najboljše kuharice na svetu, na katerem je letos zmagala Ana Roš iz Hiše Franko. Poleg omenjenih dveh tekmovanj izbirajo tudi najboljšega mladega chefa, ki še ni dopolnil 30 let.

Ni prvič, da Mojmir Šiftar sodeluje na tem elitnem tekmovanju, kajti med najboljše mlade kuharje se je zavihtel že predlani. Takrat je ocenjevalce prepričal s sardelo, pripravljeno z rdečo peso in grahom, letos pa je prednje postavil jed, ki jo je imenoval tradicija kolin. Kot vedno je njegova kreacija zasukana na moderen kuharski način, v letošnjo jed pa je zajel običaje, ki spremljajo koline.

Mojmir Šiftar, ki je pri rosnih 22 letih napisal prvo kuharsko knjigo, v kateri se je poigral s 44 odtenki čaja, se s svojo različico kolin zdaj poteguje za mesto v finalnem tekmovanju, ki bo čez eno leto v Milanu. Na preteklem izboru za najboljšega mladega chefa je za las zgrešil finale, letos pa optimistično upa, da se zavihti med najboljše, pri čemer pravi: »Če se posameznik drži načela, da si najboljši v tem, kar počneš, je njegov trud slej ko prej povrnjen.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije