Musaka iz jajčevcev
Imenitno jed lahko pripravimo vse leto, uporabimo sezonsko zelenjavo.
Odpri galerijo
Originalna musaka je energijsko zelo bogata, zlasti kadar je pripravljena s krompirjem in ji dodamo bešamelno omako. Če si želimo lažji obrok, za osnovo namesto krompirja uporabimo jajčevce ali bučke.
Tudi bešamel lahko zamenjamo, in sicer s smetanovo omako z razžvrkljanimi jajci. Musaka je pravzaprav zelo enostavna za pripravo, le postopek vzame nekaj časa.
Za 4 osebe:
300 g mletega mešanega mesa
2 velika ali trije srednji jajčevci
2 paradižnika
1 skodelica paradižnikove omake
2 čebuli
1 dcl suhega belega vina
sol, poper, mleta kumina
2 jajci
2 dcl smetane za kuhanje
50 g naribanega parmezana
oljčno olje
Zelenjavo očistimo, jajčevce in paradižnik narežemo na 0,5 centimetra debele rezine. Posolimo in jih pustimo stati pol ure, potem odlijemo tekočino in jih osušimo s papirnato brisačko. Čebulo nasekljamo. Jajčevce z obeh strani popečemo na oljčnem olju in odlagamo na papirnato brisačo, da se odcedijo. V isti ponvi prepražimo sesekljano čebulo in ji dodamo meso. Pražimo nekaj minut, večkrat premešamo, dodamo paradižnikovo omako, začinimo in dolijemo vino. Premešamo in pustimo vreti na rahlem ognju 15 minut. V pekač nalagamo izmenično plast jajčevcev in mesa, dokler ne porabimo sestavin. Smetano, jajca in parmezan razžvrkljamo in prelijemo po musaki. Pečemo približno 45 minut na 180 stopinj.
300 g mletega mešanega mesa
2 velika ali trije srednji jajčevci
2 paradižnika
1 skodelica paradižnikove omake
2 čebuli
1 dcl suhega belega vina
sol, poper, mleta kumina
2 jajci
2 dcl smetane za kuhanje
50 g naribanega parmezana
oljčno olje
Zelenjavo očistimo, jajčevce in paradižnik narežemo na 0,5 centimetra debele rezine. Posolimo in jih pustimo stati pol ure, potem odlijemo tekočino in jih osušimo s papirnato brisačko. Čebulo nasekljamo. Jajčevce z obeh strani popečemo na oljčnem olju in odlagamo na papirnato brisačo, da se odcedijo. V isti ponvi prepražimo sesekljano čebulo in ji dodamo meso. Pražimo nekaj minut, večkrat premešamo, dodamo paradižnikovo omako, začinimo in dolijemo vino. Premešamo in pustimo vreti na rahlem ognju 15 minut. V pekač nalagamo izmenično plast jajčevcev in mesa, dokler ne porabimo sestavin. Smetano, jajca in parmezan razžvrkljamo in prelijemo po musaki. Pečemo približno 45 minut na 180 stopinj.
Tudi bešamel lahko zamenjamo, in sicer s smetanovo omako z razžvrkljanimi jajci. Musaka je pravzaprav zelo enostavna za pripravo, le postopek vzame nekaj časa.