Na hitro pripravljena paradižnikova juha
Jed, ki prija v vseh letnih časih
Odpri galerijo
Paradižnikova juha je sicer jed poletja, ko na vrtu zorijo slastni rdeči plodovi, iz konzerviranega pa si jo lahko privoščimo vse leto. Uporabimo pelate iz konzerve ali že pasiran paradižnik, lahko pa seveda tudi zamrznjenega. Če kupimo paradižnikovo omako, preverimo, ali je že začinjena in slana.
Običajno v juho dodamo žlico kisle smetane ali smetane za kuhanje, za spremembo pa lahko tudi svežo skuto. Vanjo lahko zakuhamo riž ali pa zraven postrežemo kruh, ki ga lahko tudi popečemo.
Za 4 osebe:
1 kg paradižnika iz konzerve
2 čebuli
3–4 stroki česna
250 g sveže skute
sol, poper, oljčno olje
timijan, bazilika
4 rezine kruha
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, najprej na olju svetlo prepražimo čebulo, nato dodamo še česen. Ko zadiši, dodamo paradižnik, solimo in popramo, zalijemo z vodo in dodamo timijan in baziliko. Kuhamo deset minut in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še začinimo. Rezine kruha popečemo. V krožnike ali skodelice nalijemo juho, v vsako dodamo žlico skute in potresemo s svežo sesekljano baziliko. Postrežemo s toplim popečenim kruhom.
1 kg paradižnika iz konzerve
2 čebuli
3–4 stroki česna
250 g sveže skute
sol, poper, oljčno olje
timijan, bazilika
4 rezine kruha
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, najprej na olju svetlo prepražimo čebulo, nato dodamo še česen. Ko zadiši, dodamo paradižnik, solimo in popramo, zalijemo z vodo in dodamo timijan in baziliko. Kuhamo deset minut in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še začinimo. Rezine kruha popečemo. V krožnike ali skodelice nalijemo juho, v vsako dodamo žlico skute in potresemo s svežo sesekljano baziliko. Postrežemo s toplim popečenim kruhom.
Običajno v juho dodamo žlico kisle smetane ali smetane za kuhanje, za spremembo pa lahko tudi svežo skuto. Vanjo lahko zakuhamo riž ali pa zraven postrežemo kruh, ki ga lahko tudi popečemo.