RECEPT
Nadevan sladki krompir
Privoščimo si zimsko zelenjavo, buče, sladki krompir, kolerabo: v juhah, prilogah ali pečeno v pečici.
Odpri galerijo
Zelenjava je vedno okusna, kot priloga ali glavna jed, pripravimo lahko različno nadevano. Stalnica so polnjene paprike in bučke, ki jih spečemo v pečici. Običajno povrhu potresemo sir, ki se na vročini lepo raztopi. Med zanimiva živila, ki si zaslužijo tudi praznično pozornost, spada sladki krompir, ki ga dobimo skoraj v vsaki trgovini.
Pripravimo ga podobno kot zimske buče, zanimivo jed pa dobimo, če ga spečemo in nadevamo z zelenjavo. Postrežemo lahko toplo ali hladno, odvisno od nadeva.
Za 4 osebe:
4 manjši sladki krompirji
1 avokado
1 pest posušenih paradižnikov
1 pest sveže rukole
1 skodelica kalčkov
2 žlici oliv
limonov sok, olje, sol
1 žlica kisle smetane
1 majhna čebula
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir operemo in očistimo, po potrebi oščetkamo in osušimo. Namažemo z oljem in damo v pomaščen pekač. Pečemo približno eno uro, odvisno od velikosti.
Medtem pripravimo omako gvakamole: avokado olupimo, odstranimo koščico in meso pretlačimo z vilicami. Dodamo drobno nasekljano čebulo in kislo smetano, sok limone in začinimo s soljo in poprom. Zmešamo do gladkega.
Pečene gomolje previdno razpremo, z vilicami izdolbemo in malo zmehčamo meso. V vdolbino naložimo paradižnik, rukolo, narezane olive, kalčke in gvakamole.
4 manjši sladki krompirji
1 avokado
1 pest posušenih paradižnikov
1 pest sveže rukole
1 skodelica kalčkov
2 žlici oliv
limonov sok, olje, sol
1 žlica kisle smetane
1 majhna čebula
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir operemo in očistimo, po potrebi oščetkamo in osušimo. Namažemo z oljem in damo v pomaščen pekač. Pečemo približno eno uro, odvisno od velikosti.
Medtem pripravimo omako gvakamole: avokado olupimo, odstranimo koščico in meso pretlačimo z vilicami. Dodamo drobno nasekljano čebulo in kislo smetano, sok limone in začinimo s soljo in poprom. Zmešamo do gladkega.
Pečene gomolje previdno razpremo, z vilicami izdolbemo in malo zmehčamo meso. V vdolbino naložimo paradižnik, rukolo, narezane olive, kalčke in gvakamole.
Pripravimo ga podobno kot zimske buče, zanimivo jed pa dobimo, če ga spečemo in nadevamo z zelenjavo. Postrežemo lahko toplo ali hladno, odvisno od nadeva.