SLASTNO

Naj iz kuhinje zadiši jabolčna pogača (RECEPT)

Kvašeno testo in dišeča jabolka – idealna kombinacija za jesenske dni
Fotografija: FOTO: Arhiv Podjetja Lesaffre Slovenija
Odpri galerijo
FOTO: Arhiv Podjetja Lesaffre Slovenija

Potrebujemo:
1 kocka svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
350 g gladke in 350 g ostre moke
340 g kisle smetane
80 g mleka
80 g masla
70 g sladkorja
4 rumenjaki
2 žlički soli
Nadev:
1 kg očiščenih jabolk
150 g masla
150 g sladkorja
cimet
In še:
1 jajce za premaz

V posodo odmerimo sol, moko, primešamo kislo testo Fala, v mleku raztopljeni kvas Fala in dodamo preostale sestavine brez masla. Med počasnim mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajat.

Medtem olupimo jabolka in jih naribamo. Zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Potem ga razvaljamo na pravokotnik, premažemo s sladkim maslom, razporedimo naribana jabolka in začinimo s cimetom. Zvijemo ga v zavitek, tega pa razrežemo na širše rezine. Na sredino okroglega modela pokončno položimo od dve do štiri rezine, preostale pa zložimo ob zunanjem robu, tako da vsaka naslednja delno prekriva predhodno. Zapolnimo cel model. Pogačo pustimo na toplem vzhajati.

Nazadnje jo premažemo s stepenim jajcem in posujemo s termo stabilnim sladkorjem. Pečemo pri 175 °C približno 45 minut, da se lepo obarva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije