POLETNO VPRAŠANJE

Naj jem lubenico s pečkami ali brez njih?

Črna semena lubenice v veliki večini pred zaužitjem odstranimo, a nekaj jih brez težav pustimo, prežvečimo in pojemo.
Fotografija: Lubenica velja za enega bolj osvežilnih sadežev poletja. Njena semena pa so vir hranilnih snovi. FOTO: Pilipphoto, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Lubenica velja za enega bolj osvežilnih sadežev poletja. Njena semena pa so vir hranilnih snovi. FOTO: Pilipphoto, Getty Images, Istockphoto

Lubenica, ki jo sestavlja več kot 90 odstotkov vode, je zagotovo med bolj osvežilnimi sadeži poletja, je izredno nizkokalorična, a vseeno polna hranilnih snovi. A največ teh je prav v črnih semenih, pečkah, ki jih po navadi pred zaužitjem tako skrbno odstranjujemo.

»Tega v resnici ni treba početi tako zavzeto, saj so prav semena glavni vir vitaminov in mineralov, kot so magnezij, cink in mangan,« je za spletni Elpais povedala nutricionistka Cristina Lafuente Gomez iz centra Alimmente. »Poleg tega semena pomagajo ohranjati mišično maso in zagotavljajo vnos zdravih maščobnih kislin, ki uravnavajo holesterol v krvi,« je dodala strokovnjakinja in zaključila, četudi imajo semena veliko pozitivnih učinkov, z njimi ne velja pretiravati, saj se v telesu težje prebavijo.

Njihovo količino bi zato omejila na nekaj ducat semen na teden in še ta naj bodo skrbno prežvečena. Le tako telo prejme vse hranilne snovi, ki jih vsebujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije