MALE SIVE CELICE

Najboljša hrana za možgane

Za boljšo koncentracijo, lažje učenje in jasnejše misli večkrat posegajte po možganom prijaznih živilih.
Fotografija: Mandlji so okusen in možganom prijazen prigrizek. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Mandlji so okusen in možganom prijazen prigrizek. FOTO: Thinkstock

Hrana vpliva tudi na delovanje možganov. S pravimi živili je mogoče izboljšati spomin, koncentracijo in spodobnost učenja ter zmanjšati tveganje za demenco, alzheimerjevo bolezen in druge nevrodegenerativne poškodbe tega dela centralnega živčevja. Kaj v ta namen večkrat umestiti na jedilnik, svetuje Maggie Mood, avtorica dela Prehrana za um (The mind diet).

Borovnice

Jagodičevje je prvo na seznamu. Zlasti po zaslugi polifenolov in pigmentov antocianinov, ki znatno vplivajo na kognitivne sposobnosti, kar je dokazala študija, v kateri je sodelovalo 16.000 žensk. Tiste, ki so med potekom raziskave vsaj trikrat na teden jedle borovnice, so bile po kognitivnih sposobnostih za štiri leta mlajše od onih, ki so tovrstne sadeže uživale redkeje.

Avokado

Nenasičene maščobne kisline in antioksidanti v avokadu pozitivno vplivajo na pretok krvi v možganih, je povedala prehranska strokovnjakinja Cynthia Sass. Prav tako na zdravje malih sivih celic spodbudno deluje v avokadu prisoten kalij, ki uravnava krvni tlak. Z uživanjem tretjine avokada dnevno je mogoče izboljšati zbranost in koncentracijo.

Jajca

Predvsem rumenjaki, ki vsebujejo največ hranljivih snov. Nedavna študija je pokazala, da je z rednim uživanjem jajc mogoče izboljšati verbalne sposobnosti in spodbuditi delovanje frontalnega možganskega režnja, ki je zaslužen za reševanje težav, spontanost, spomin, jezikovne sposobnosti, sodbe in za socialno obnašanje. Glavna, za to zaslužna sestavina je kolin, ki je ključna za optimalno delovanje malih sivih celic in sintezo acetilkolina, ki je povezan s pomnjenjem.

Mandlji

Grizljanje mandljev je navada, ki izboljšuje koncentracijo. Ti oreščki so dober vir vitamina E. Gre za v maščobi topen vitamin, ki varuje pred upadom koncentracije, okrepi spomin in pozitivno vpliva na zbranost. V publikaciji Journal of American Medical Association objavljena študija je pokazala še, da velike količine vitamina E upočasnjujejo propadanje možganov pri obolelih za alzheimerjevo boleznijo. V 30 gramih mandljev je 35 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu E, zato si jih na dan privoščite vsaj deset.

Čičerka

Ena od v čičerki prisotnih snovi je vitamin B 6. Pomanjkanje tega vodi v slabo koncentracijo ter v upad kognitivnih sposobnosti. Tudi druge stročnice pozitivno vplivajo na možgane. Fižol, denimo, premore nizek glikemični indeks in veliko počasi prebavljivih ogljikovih hidratov, kar je dobro za kratkoročno koncentracijo.

Ekstra deviško olivno olje

Odlično je za srce in za možgane. V njem je približno 230 antioksidantov in polifenolov ter snov oleokantal, ki pozitivno vpliva na njihovo zdravje in delovanje. Oleokantal spodbuja nastajanje beljakovin in encimov, ki preprečujejo nalaganje plaka v možganih. Ta je eden od vzrokov za nastanek alzheimerjeve bolezni, prav tako je dokazano, da posamezniki, ki redno uživajo olivno olje, premorejo boljše verbalne sposobnosti od tistih, ki ga ne vključujejo v prehrano.

Listnata zelenjava

Temno zelena listnata zelenjava, kot je ohrovt, upočasnjuje propad kognitivnih funkciji. Kot je povedala Sassova, so študije pokazale, da je že z enim obrokom zelene zelenjave dnevno mogoče zavarovati kognitivne funkcije starejših posameznikov, kar je ogromna prednost tako majhne spremembe v prehrani. Poleg tega zelena zelenjava varuje zdravje srca in ščiti pred nekaterimi oblikami raka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije