OKUSI

Najboljša je pečena

Sladke storže premaženo z maslom in česnom, zrna uporabimo za pripravo različnih jedi.
Fotografija: Pripravimo jo na žaru ali v pečici. FOTO: Zi3000/Getty Images
Odpri galerijo
Pripravimo jo na žaru ali v pečici. FOTO: Zi3000/Getty Images

Bodisi da koruzo sami nabiramo bodisi jo kupujemo, vselej preverimo njeno zrelost. S storža previdno razpremo zgornje liste in s prstom pritisnemo na zrnje, da iz njih priteče sok. Če je ta mlečen, je koruza zrela, če je voden, jo pustimo še nekaj časa. Zrelost se kaže tudi v barvi laskov, ko ti začnejo rumeneti, jo lahko oberemo. Porabimo jo čim prej, najbolje še isti dan, bo pa na hladnem zdržala še kak dan.

Mlada mlečna koruza je užitna tudi surova, najbolj okusna pa je pečena na žaru ali kuhana. Če nimamo žara, jo spečemo v pečici, slastna je brez dodatkov, lahko pa jo poljubno začinimo. Ščepec soli bo nekaterim dovolj, posebno okusna pa bo, če jo premažemo s stopljenim maslom in strtim česnom.

Nepogrešljiva je v pisanih solatah. FOTO: Kris S/Getty Images
Nepogrešljiva je v pisanih solatah. FOTO: Kris S/Getty Images

Surove storže lahko oružimo in zrna uporabimo za pripravo različnih jedi, zlasti se dobro podajo v jedi na žlico, nepogrešljive so v pisanih solatah. Sladkast okus koruze je dovolj nevtralen, da jo lahko dodajamo številnim jedem. Imenitno dopolnijo lahke poletne juhe in enolončnice, hladne sestavljene solate, zelenjavne ali žitne polpete ter različne nadeve, s katerimi polnimo zelenjavo, na primer bučke, paprike, paradižnik ali jajčevce. Če hočemo, da bo nadev za polpete bolj povezan v kompaktno maso, zrna zmečkamo z vilicami.

Imenitna je kremna koruzna juha s smetano, skuhana bolj gosto pa bo omaka. Sladko kremasto koruzo pripravimo iz zrn sveže nabranih storžev, če jih nimamo, bo dobra tudi konzervirana. V tem primeru čas kuhanja ustrezno zmanjšamo, zagotovo bo dovolj manj kot deset minut. Kuhati pa se vendar mora toliko časa, da se omaka lepo zgosti. Če želimo še gostejšo, kuhana koruzna zrna nekoliko pretlačimo z vilicami. Omako lahko pripravimo tudi v pekoči različici, če ji dodamo malo čilija, okusna bo tudi s kančkom karija. Zunaj sezone zrna kupujemo zamrznjena ali v konzervi, uporabimo pa jih prav tako kot sveža, pri čemer so konzervirana že kuhana.

Uporabna je tudi v predelani obliki, meljejo jo v grobe kosmiče, zdrob in moko. Med najbolj priljubljenimi jedmi so polenta oziroma žganci, ki jih ponudimo v sladki ali slani izvedbi, iz moke pa zamesimo kruh ali tortilje.

Sicer je koruza enoletna žitarica, ki je k nam prišla iz Amerike. Medtem ko so jo Evropejci začeli spoznavati šele v času velikih osvajanj konec 15. stoletja, so jo na celini onkraj oceana gojili in s pridom uporabljali že 4000 let pred našim štetjem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije