OKUSI
Najboljša pica v Sloveniji
David Gavranić iz picerije Ljubljanski dvor je na državnem prvenstvu pometel s konkurenco; prepričal je z odličnim testom, lepo odmerjenim nadevom in širokim kuharskim znanjem.
Odpri galerijo
Saj ste jih po Sloveniji tudi vi opazili, mnoge lokal(čk)e, ki ponujajo »najboljšo pico«. Ta je verjetno res najboljša v tisti ulici, morda celo najbolj okusna v nekem mestu ali na vasi, ampak najboljšo pico v Sloveniji speče le en picopek. Letos je to David Gavranić, ki je na nedavnem državnem tekmovanju za naj picopeka pometel s konkurenco.
Najboljšo v Sloveniji je obložil s pelati in mocarelo, dodal je papriko in narezan češnjev paradižnik, čez razprostrl še rezine kuhanega pršuta in čisto na koncu, za piko na i, dodal svežo baziliko.
Davida poleti čaka svetovno prvenstvo v peki pic. Kako se bo pripravil na tekmovanje v Neaplju? »Trenutno niti ne vem, kako bo potekalo, zato kaj več ne morem povedati. Ko bo znano več, pa se bom ob pomoči sodelavcev verjetno lotil priprave na svetovno prvenstvo,« je povedal najboljši slovenski picopek.
Na sedmem tekmovanju slovenskih picopekov se je pomerilo 25 tekmovalcev, ki so jih ocenjevali Miha Racman, Damjan Rekar, Šerif Čizmić in italijanski picopek Federico Perrone – ta je v Ljubljani pripravil tudi nekaj delavnic. Kot pravi Aleš Rekar, vodja sekcije picopekov pri Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, je na letošnjem tekmovanju iz povprečja odstopalo l
Testo za pico (po receptu Aleša Rekarja)Za 5 večjih pic: 1 kg moke tip 500 (ali 00), 18 gramov kvasa Fala, 25 gramov soli, 1 dl oljčnega olja, 550 gramov vode
Moko, kvas in vodo sobne temperature zmešamo skupaj. Proti koncu dodamo sol, da se ne meša s kvasom, in oljčno olje. Iz tega zamesimo gladko testo in ga razdelimo na pet hlebčkov teže 300 gramov. Počivajo naj dobro uro na sobni temperaturi. Raztegnemo jih v krog premera 35 centimetrov, obložimo s poljubnim nadevom in spečemo v pečici, ogreti na 240 stopinj. Pečemo kakih 15 minut. Še nasvet: če želimo, da nam sir mocarela ne porjavi, ga po pici razprostremo proti koncu pečenja.
Moko, kvas in vodo sobne temperature zmešamo skupaj. Proti koncu dodamo sol, da se ne meša s kvasom, in oljčno olje. Iz tega zamesimo gladko testo in ga razdelimo na pet hlebčkov teže 300 gramov. Počivajo naj dobro uro na sobni temperaturi. Raztegnemo jih v krog premera 35 centimetrov, obložimo s poljubnim nadevom in spečemo v pečici, ogreti na 240 stopinj. Pečemo kakih 15 minut. Še nasvet: če želimo, da nam sir mocarela ne porjavi, ga po pici razprostremo proti koncu pečenja.
Testo vzhajalo 36 ur
Sedmi državni prvak v peki pic je zaposlen v piceriji Ljubljanski dvor. Tam, tik ob Ljubljanici, ustvarja zadnje leto in pol. Kot nam je povedal, je testo za zmagovalno jed vzhajalo 36 ur, pripravil pa jo je malce drugače kot sotekmovalci: »V nasprotju z drugimi sem se odločil za pico s tankim, ne z debelim robom.«
Najboljšo v Sloveniji je obložil s pelati in mocarelo, dodal je papriko in narezan češnjev paradižnik, čez razprostrl še rezine kuhanega pršuta in čisto na koncu, za piko na i, dodal svežo baziliko.
Davida poleti čaka svetovno prvenstvo v peki pic. Kako se bo pripravil na tekmovanje v Neaplju? »Trenutno niti ne vem, kako bo potekalo, zato kaj več ne morem povedati. Ko bo znano več, pa se bom ob pomoči sodelavcev verjetno lotil priprave na svetovno prvenstvo,« je povedal najboljši slovenski picopek.
Pogled k sosedomLani je na Hrvaškem najboljšo pico spekel Romano Seferović iz pizzerije Buffalo, ki jo najdemo v slikovitem istrskem kraju Vodnjan. Zmagovalko je lokalno obarval, saj jo je dopolnil z ovčjim sirom s tartufi ter dodal salamo istrskega vola boškarina ter domače oljčno olje. Zanimivo: decembra, ko je adventni Zagreb dopolnil kulinarični dogodek Fuliranje, ki je več tednov gostoval na Strossmayerjevem trgu, je bil med ponudniki hrane tudi Seferović – na rob trga si je namestil pravcato krušno peč, v kateri je poleg zmagovalne pekel še druge, precej tanke in nadvse hrustljave pice.
David Gavranić je na tekmovanju dosegel 338 točk in tako za več kot desetino presegel srebrnega Boštjana Križana, na tretje mesto pa se je zavihtela Erika Mahnič. Lanski zmagovalec, karizmatični Prekmurec Martin Žökš, ki je po poklicu drvar, je bil letos četrti.
Na sedmem tekmovanju slovenskih picopekov se je pomerilo 25 tekmovalcev, ki so jih ocenjevali Miha Racman, Damjan Rekar, Šerif Čizmić in italijanski picopek Federico Perrone – ta je v Ljubljani pripravil tudi nekaj delavnic. Kot pravi Aleš Rekar, vodja sekcije picopekov pri Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, je na letošnjem tekmovanju iz povprečja odstopalo l
e nekaj svetlih izjem. »Zmagovalec je žirijo prepričal z ravno pravšnjo težo testa in nadeva na pici, piko na i pa je postavilo njegovo široko kuharsko znanje,« je odločitev žirije povzel vodja sekcije slovenskih picopekov Aleš Rekar.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
11:00
5 resnic o vitaminu C