OKUSI

Najboljša pica v Sloveniji

David Gavranić iz picerije Ljubljanski dvor je na državnem prvenstvu pometel s konkurenco; prepričal je z odličnim testom, lepo odmerjenim nadevom in širokim kuharskim znanjem.
Fotografija: Tekmovala je tudi Erika Mahnič s Petrolovega servisa Povir. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Tekmovala je tudi Erika Mahnič s Petrolovega servisa Povir. FOTO: Marko Feist

Saj ste jih po Sloveniji tudi vi opazili, mnoge lokal(čk)e, ki ponujajo »najboljšo pico«. Ta je verjetno res najboljša v tisti ulici, morda celo najbolj okusna v nekem mestu ali na vasi, ampak najboljšo pico v Sloveniji speče le en picopek. Letos je to David Gavranić, ki je na nedavnem državnem tekmovanju za naj picopeka pometel s konkurenco.

Testo vzhajalo 36 ur

Takole je žirija ocenjevala pico Blaža Peklaja. FOTO: Marko Feist
Takole je žirija ocenjevala pico Blaža Peklaja. FOTO: Marko Feist
Sedmi državni prvak v peki pic je zaposlen v piceriji Ljubljanski dvor. Tam, tik ob Ljubljanici, ustvarja zadnje leto in pol. Kot nam je povedal, je testo za zmagovalno jed vzhajalo 36 ur, pripravil pa jo je malce drugače kot sotekmovalci: »V nasprotju z drugimi sem se odločil za pico s tankim, ne z debelim robom.«

Najboljšo v Sloveniji je obložil s pelati in mocarelo, dodal je papriko in narezan češnjev paradižnik, čez razprostrl še rezine kuhanega pršuta in čisto na koncu, za piko na i, dodal svežo baziliko.

Davida poleti čaka svetovno prvenstvo v peki pic. Kako se bo pripravil na tekmovanje v Neaplju? »Trenutno niti ne vem, kako bo potekalo, zato kaj več ne morem povedati. Ko bo znano več, pa se bom ob pomoči sodelavcev verjetno lotil priprave na svetovno prvenstvo,« je povedal najboljši slovenski picopek.


Na državnem prvenstvu picopekov sta svoje znanje pokazala tudi Mile Lazić in Marjan Antich. FOTO: Marko Feist
Na državnem prvenstvu picopekov sta svoje znanje pokazala tudi Mile Lazić in Marjan Antich. FOTO: Marko Feist
David Gavranić je na tekmovanju dosegel 338 točk in tako za več kot desetino presegel srebrnega Boštjana Križana, na tretje mesto pa se je zavihtela Erika Mahnič. Lanski zmagovalec, karizmatični Prekmurec Martin Žökš, ki je po poklicu drvar, je bil letos četrti.

Na sedmem tekmovanju slovenskih picopekov se je pomerilo 25 tekmovalcev, ki so jih ocenjevali Miha Racman, Damjan Rekar, Šerif Čizmić in italijanski picopek Federico Perrone – ta je v Ljubljani pripravil tudi nekaj delavnic. Kot pravi Aleš Rekar, vodja sekcije picopekov pri Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, je na letošnjem tekmovanju iz povprečja odstopalo l
Federico Perrone, picopek iz Milana, je bil med sodniki, ki so vestno točkovali izdelke vseh picopekov. FOTO: Marko Feist
Federico Perrone, picopek iz Milana, je bil med sodniki, ki so vestno točkovali izdelke vseh picopekov. FOTO: Marko Feist
e nekaj svetlih izjem. »Zmagovalec je žirijo prepričal z ravno pravšnjo težo testa in nadeva na pici, piko na i pa je postavilo njegovo široko kuharsko znanje,« je odločitev žirije povzel vodja sekcije slovenskih picopekov Aleš Rekar.

FOTO: Osebni Arhiv
FOTO: Osebni Arhiv

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije